İsrail’in hedef aldığı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?

İsrail'in hedef aldığı Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah'in kaç yaşında ve nereli olduğu, hayatı merak edilip araştırılıyor. İşte ayrıntılar...

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
27 Eylül 2024 23:29
GÜNCELLEME
27 Eylül 2024 23:56
İsrail’in hedef aldığı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?
CS
Canan Salman Muhabir

İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'a yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda, Hizbullah Genel Sekreteri 64 yaşındaki Hasan Nasrallah’ın hedef alındığı iddiaları, tartışmaların fitilini ateşledi. 

Nasrallah öldü mü?

İsrail basını, Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesine düzenlenen hava saldırılarında 6 binanın yerle bir olduğunu ve Nasrallah’ın hayatını kaybetmiş olabileceğini öne sürerken, bu konuda henüz kesin bir doğrulama bulunmuyor.

Hizbullah ise Beyrut’a yönelik İsrail saldırıları ve olası can kayıpları hakkında herhangi bir resmi açıklama yapmadı.

Hasan Nasrallah'ın hayatı

31 Ağustos 1960'da Beyrut'ta doğan Hasan Nasrallah, Lübnan Hizbullahı'nın uzun yıllardır liderliğini yapıyor. Babasının iş aramak için yerleştiği Beyrut’ta dünyaya gelen Nasrallah, 1975’te Lübnan iç savaşının patlak vermesiyle ailesiyle birlikte Sur’a döndü ve burada Şii Emel Hareketi'ne katıldı.

Dini eğitimini Irak ve İran'daki Şii merkezlerinde aldıktan sonra Lübnan'a dönerek, Abbas Musevi’nin önderliğinde kurulan bir okulda eğitimine devam etti. İsrail'in 1982'de Lübnan'ı işgali sırasında Hizbullah'a katılan Nasrallah, Musevi'nin 1992'de İsrail tarafından öldürülmesinin ardından Hizbullah Genel Sekreteri oldu.

Nasrallah, 2000 yılında Güney Lübnan'ın İsrail işgalinden kurtarılmasında önemli bir rol oynadı. 2006 yılında İsrail ile yaşanan savaşta, Hizbullah’ın direnişi ona büyük bir prestij kazandırdı ve Arap dünyasında geniş bir destek buldu.

Ancak, 2011'de Suriye İç Savaşı’nda Beşşar Esed rejimini desteklemesi, Nasrallah’ın Arap dünyasındaki popülaritesini büyük oranda azalttı. Hizbullah, İran’ın desteğiyle Suriye’deki savaşta etkin rol oynarken, bu süreçte milyonlarca insanın yerinden edilmesine ve büyük katliamlara katkıda bulundu.

Son dönemde Nasrallah, İsrail'e karşı savaş açma çağrılarıyla gündeme geldi. 7 Ekim 2023'te Hamas’ın İsrail’e başlattığı saldırılar sonrası, Nasrallah da Filistin direnişini desteklediğini ve Lübnan’ın güneyinde İsrail’e karşı bir cephe açıldığını duyurdu. Ancak, bu cepheyi tamamen Filistin’e destek amaçlı olarak tanımlayarak, İsrail ile tam ölçekli bir savaşa girmeyi hedeflemediklerini belirtti.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa