Moody's İsrail'in kredi notunu düşürdü

Savaş, israil ekonomisini vurdu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İsrail'in kredi notunu bir kez daha düşürdü.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
28 Eylül 2024 00:36
GÜNCELLEME
28 Eylül 2024 01:00
Moody's İsrail'in kredi notunu düşürdü
CS
Canan Salman Muhabir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İsrail'in kredi notunu bir kez daha düşürerek "A2"den "Baa1" seviyesine çekti ve kredi notu görünümünü "negatif" olarak korudu.

Moody's tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in döviz ve yerel para birimi cinsinden olan kredi notunun yeniden değerlendirilerek düşürüldüğü belirtildi. 

Bu not indiriminin temel sebebi olarak, ülkenin jeopolitik risklerinin önemli ölçüde artması gösterildi. Jeopolitik risklerin, kısa ve uzun vadede İsrail'in kredi güvenilirliğini ciddi şekilde olumsuz etkileme potansiyeline sahip olduğu vurgulandı.

Açıklamaya göre, Gazze'de ateşkes ihtimalinin giderek azalması ve ülke içindeki siyasi gerginliklerin bölgesel güvenlik riskleriyle birlikte büyümesi, İsrail'in mali ve ekonomik istikrarı üzerinde baskı yarattı. 

Bu durum, İsrail ekonomisinin askeri çatışmalar sonucu beklenenden daha uzun süreli ve kalıcı bir zayıflama yaşayacağına dair beklentilere yol açtı.

Moody's, önceki çatışmalarda gözlenen hızlı ve güçlü ekonomik toparlanmanın bu kez gerçekleşmeyeceğini ve ekonomik iyileşmenin gecikmesiyle kamu maliyesinin daha kalıcı bir şekilde zarar göreceğini vurguladı.

Artan güvenlik risklerinin ekonomik toparlanmayı daha zor hale getireceğine işaret eden Moody's, böyle bir tablonun ülkenin kredi görünümüne olumsuz etkisi olacağının da altını çizdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, kredi notunun negatif görünümünün ise gelecekte aşağı yönlü risklerin hala yüksek olduğunu gösterdiğini ifade etti. 

İsrail'in kredi notu, daha önce Ekim 2023'te "A1" seviyesinden olası bir indirim için izlemeye alınmış, Şubat ayında ise "A1"den "A2"ye indirilmişti.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa