Hakan Fidan'dan Güvenlik Konseyine: Yaptırım uygulamadınız...

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin İsrail'e yönelik tutumlarına tepki gösterdi.

EM
Erhan Meyveci Editör
YAYINLAMA
28 Eylül 2024 06:30
GÜNCELLEME
28 Eylül 2024 06:30
Hakan Fidan'dan Güvenlik Konseyine: Yaptırım uygulamadınız...
EM
Erhan Meyveci Editör

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 79'uncu Genel Kurulu çerçevesinde bulunduğu New York'ta, BM Güvenlik Konseyi'nin Filistin konulu toplantısında konuştu. Bakan Fidan, konuşmasında Güvenlik Konseyi'nin İsrail'e karşı yeterli adımlar atmadığını belirtti ve uluslararası topluma sorumluluklarını hatırlattı.

"BM Güvenlik Konseyi Kararlarını Uygulamalı ve Kalıcı Bir Ateşkes Sağlanmalı"

Bakan Fidan, Gazze'deki savaşın daha da büyüyerek Batı Şeria, Lübnan ve diğer bölgelere sıçramadan durdurulması gerektiğine dikkat çekti. Fidan, "Uluslararası aktörlerin, sonuç odaklı adımlar atmaları gerekiyor. Yapmamız gereken çok net: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararları uygulanmalı, kalıcı bir ateşkes sağlanmalı ve esir takası gerçekleştirilmelidir. İsrail Gazze'den çekilmeli ve insani yardımlar Filistinlilere ulaştırılmalıdır" dedi.

"Güvenlik Konseyi, İsrail'e Baskı Uygulamadan Bu Durum Sona Ermeyecek"

Konuşmasında, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun çözüm çabalarından kaçındığını ve cezasızlık çerçevesinde soykırım tutumlarını sürdürdüğünü vurgulayan Fidan, "Uluslararası topluluk, özellikle Güvenlik Konseyi, İsrail’in bu konudaki tutumunu durdurması için baskı yapmadıkça bu durum sona ermeyecek. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu hatırlamalıdır. Ancak şu ana kadar İsrail'in kararlarını uygulaması noktasında herhangi bir başarıya ulaşılamadı. Ne bir silah ambargosu ne de caydırıcı müeyyideler uygulandı. Bu durum, belirsiz bir noktaya sürüklenmemize neden oluyor" ifadelerini kullandı.

"Barış, Ancak İki Devletli Çözümle Mümkün Olabilir"

Bakan Fidan, İsrail'in saldırılarında sivil ve askeri hedefler arasında ayrım yapılmadığını ve bunun tüm uluslararası kuralların ihlali anlamına geldiğini belirtti. Güvenlik Konseyi'ni harekete geçmeye çağıran Fidan, "Barış, ancak iki devletli bir çözümle sağlanabilir. Güvenlik Konseyi’nin bu durumu durdurmak için gereken adımları atmasını bekliyoruz" dedi.

Bakan Fidan'ın konuşmasında, İsrail'e karşı caydırıcı adımların atılması ve barışa yönelik çabaların desteklenmesi gerektiği yönündeki vurgusu dikkat çekti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa