Türkiye’den ABD-GKRY açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) - GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) açıklaması geldi.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
29 Eylül 2024 08:28
GÜNCELLEME
29 Eylül 2024 08:40
Türkiye’den ABD-GKRY açıklaması
DHA
Kaynak DHA

ABD'nin Güney Kıbrıs'a silah ambargosunu kaldırmayı uzatma kararı tepki çekti

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimine (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını bir yıl daha uzatılması kararına yönelik açıklamada bulundu. Bakanlık, bu adımın bölgedeki hassas dengeleri bozacağına dikkat çekti.

Silah ambargosunu kaldırma kararının kapsamı genişledi

Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD'nin 2020 yılında GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı aldığını, bu kararın 2022 yılında kapsamının genişletildiğini ve 2023 yılında da uzatıldığını belirtti. Son olarak, 1 Ekim 2024 itibarıyla bu ambargonun yeniden bir yıl süreyle uzatılacağı ifade edildi.

KKTC ile ortak tavır

Bakanlık açıklamasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığının konuya ilişkin yaptığı açıklamadaki görüşlerin desteklendiği vurgulandı. Ayrıca, bu kararın "vahim bir hata" olduğuna ve adadaki silahlanmayı artıracağına işaret edildi.

Hassas dengeler zarar görecek

ABD'nin bu kararının bölgedeki hassas dengelere zarar vereceğini belirten Dışişleri Bakanlığı, GKRY’nin artan silahlanma faaliyetlerine karşı, KKTC’nin savunma ve caydırıcılık kapasitesini artıracak her türlü önlemi alacağına olan inançlarını dile getirdi.

Bu açıklama, Türkiye’nin Kıbrıs meselesine yönelik hassasiyetini bir kez daha gözler önüne sererken, bölgedeki güvenlik dengesinin korunmasına yönelik çağrılar yapıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa