İlk kez Hukuk Mesleklerine Giriş-İdari Yargı Ön sınavları başladı

İlk kez düzenlenen İdari Yargı Ön Sınavı ve Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Türkiye genelinde 17 merkezde başladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
29 Eylül 2024 10:06
GÜNCELLEME
29 Eylül 2024 12:09
İlk kez Hukuk Mesleklerine Giriş-İdari Yargı Ön sınavları başladı
AA
Kaynak AA

İlk kez yapılan hukuk mesleklerine giriş sınavı ve idari yargı ön sınavı başladı

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) ve İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS), 29 Eylül tarihinde ilk kez gerçekleştirildi. Sınav, Türkiye genelindeki çeşitli merkezlerde düzenlenirken, Ankara'da adaylar Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde sınava girdi.

Mesleki yeterliliklerin ölçümü

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu sınavların hukuk mesleklerine girişteki önemini vurguladı. Daha önce yaptığı açıklamada, adaletin zamanında tecelli etmesi amacıyla hakim, savcı ve avukat olacak adayların meslek öncesi yeterliliklerinin ölçüleceğini belirtmişti. Tunç, “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, mesleğe adım atmak isteyenler için bir ön aşama olacak” dedi.

Sınavlar 17 merkezde yapıldı

Sınav, Türkiye'nin dört bir yanında 17 farklı merkezde gerçekleştirildi. İstanbul, İzmir, Antalya, Diyarbakır gibi büyük şehirler de dahil olmak üzere birçok ilde adaylar bu önemli sınavda ter döktü. Ankara, Kayseri, Sivas ve Trabzon gibi merkezlerde de yoğun katılım yaşandı.

Hukuk mesleklerine girişte yetkinlik artıyor

Bakan Tunç, mesleki yeterliliklerin hukuk alanındaki gelişim için büyük önem taşıdığını belirterek, “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nı kazananlar, avukatlık stajına başlayabilecek veya hakim-savcı yardımcılığı sınavına girmeye hak kazanacak” diye konuştu. Tunç, bu sınavın hukuk sistemini nitelik ve nicelik açısından daha güçlü hale getirmek amacıyla düzenlendiğini ifade etti.

Kaliteli hukuk eğitimi vurgusu

Adalet Bakanı, sınavın yanı sıra hukuk eğitiminin kalitesinin artırılması için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yürütülen çalışmalara da değindi. Tunç, “Hukuk fakültesi kontenjanları 190 binden 125 bine düşürüldü. Bu adımlarla eğitimin niteliğini artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Bakan, ayrıca hakim ve savcı sayısının 2002’de 9 bin civarında olduğunu, bugün ise %160 artışla bu sayının 25 bine yaklaştığını belirtti.

İlk sınava yoğun katılım

Türkiye genelinde ilk kez yapılan bu sınava katılan adaylar, sınav merkezlerinde yoğunluk oluşturdu. Adalet Bakanı Tunç, sınava giren tüm adaylara başarılar dilediğini belirterek, sınavın adalet sistemine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa