Prens Selman hakkında flaş iddia: "Filistin umurumda değil" dedi!

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a dair bir iddiaya göre; söz konusu isim, "Filistin meselesini kişisel olarak umursamadığını" söyledi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
29 Eylül 2024 11:19
GÜNCELLEME
29 Eylül 2024 13:12
Prens Selman hakkında flaş iddia: ''Filistin umurumda değil'' dedi!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman hakkında flaş bir iddia ortaya atıldı. Veliaht Prens Bin Selman'ın, özel bir görüşme esnasında "Filistin meselesini umursamadığını" söylediği öne sürüldü. Veliaht Prens Bin Selman, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, "Filistin meselesini şahsi olarak umursamadığını" dile getirdi.

Ocak ayında Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Blinken, El Ula şehrinde Veliaht Prens Bin Selman ile görüşmede bulundu. Veliaht Prens Bin Selman, bu görüşmede "normalleşme anlaşmasının yapılması durumunda Gazze'de huzurun sağlanmasını istediğini" belirtti.

Söz konusu görüşmede halkının yüzde 75'inin kendisinden daha genç olduğuna dikkat çeken Selman, onların Filistin meselesine dair fazla bilgiye sahip olmadıklarını ve bu mesele ile ilk defa tanıştıklarını, bunun da çok büyük bir problem olduğunu vurguladı.

"Filistin meselesinin kişisel olarak umurunda olmadığını ancak halkının umurunda olduğunu" ifade eden Selman, bu nedenle imzalayacakları anlaşmanın anlamlı olduğundan emin olması gerektiğini kaydetti.

Normalleşme anlaşması için "Filistin devletinin kurulması" şartı

Suudi Arabistan ile İsrail arasında yapılmaya çalışılan normalleşme anlaşması, iki taraflı bir mutabakat üzerine kuruluyor. Anlaşma sürecinde ABD ile Suudi Arabistan arasında karşılıklı iş birliği anlaşmalarının yapılması öngörülüyor. Bu iş birliği doğrultusunda Suudi Arabistan'ın, İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi planlanıyor.

Bu mutabakat kapsamında Suudi Arabistan, ABD'den güvenlik garantileri almayı, sivil bir nükleer program için yardım ve teknoloji transferi gibi ekonomik yatırımlar sağlamayı talep ediyor. Bu taahhütler karşılandığında Suudi Arabistan, İsrail ile diplomatik ilişkilerini normalleştirme sürecine girecek.

Suudi Arabistan, aynı zamanda Filistin meselesine ilişkin bir çözüm talep ediyor. Bu kapsamda Filistin devletinin kurulmasına yönelik bir yol haritası hazırlanması şart koşuluyor. Suudi yönetimi, bu şartın yerine getirilmesi durumunda İsrail ile normalleşmeyi kabul edeceğini ifade ediyor.

İsrail'in mevcut hükümeti, Filistin devletinin kurulmasına olumlu yaklaşmadığı için müzakerelerde bir süredir ilerleme kaydedilemiyor. Bu durum, normalleşme sürecini sekteye uğratan temel faktörlerden biri olarak gösteriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa