ABD, bir kez daha Lübnan için 4. seviye seyahat uyarısı verdi

ABD, son dönemde İsrail'in yoğun bir şekilde hava saldırıları ile hedef aldığı Lübnan'a dördüncü seviye seyahat uyarısını tekrarladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
29 Eylül 2024 11:47
GÜNCELLEME
29 Eylül 2024 12:11
ABD, bir kez daha Lübnan için 4. seviye seyahat uyarısı verdi
AA
Kaynak AA

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'daki "değişken ve öngörülemez güvenlik durumu" nedeniyle en yüksek dördüncü seviyede olan seyahat uyarısını devam ettirerek, Beyrut'taki Büyükelçilik personelinin ailelerinin ve acil görevi olmayan çalışanlarının ülkeden ayrılmaları talimatını verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Lübnan'a seyahat edilmemesi gerektiği vurgulanarak terör, sivil itaatsizlik, silahlı çatışma, suç, kaçırılma ve patlamamış mayın riski gibi nedenlerle güvenliğin tehdit altında olduğu belirtildi.

Açıklamada, Beyrut Büyükelçiliği çalışanlarının ailelerinin ve acil görevi olmayan personelin "öngörülemez güvenlik durumu" nedeniyle ülkeden ayrılmalarının istendiği belirtilirken, Lübnan'da kalmayı tercih eden kişilere ise durumun daha da kötüleşmesi durumunda sığınaklara hazırlıklı olmaları konusunda uyarılar yapıldı.

"Kalmayı tercih edenleri tahliye edemeyebiliriz" uyarısı

Ayrıca, Lübnan'ın güneyi, Suriye sınırı ve mülteci kampları civarındaki ABD vatandaşlarına bu bölgeleri derhal terk etmeleri çağrısında bulunuldu. Beyrut Büyükelçiliği, güvenlik durumunun kötüleşmesi halinde ülkede kalmayı tercih eden ABD vatandaşlarını tahliye edemeyebileceğini açıkladı.

Lübnan'a yapılacak seyahatlerin yasaklandığı en yüksek dördüncü seviyede olan uyarının devam ettiğine dikkat çekildi.

İsrail ile Lübnan arasındaki kriz tırmanıyor

8 Ekim 2023 tarihinden beri Hizbullah ile kontrollü bir şekilde çatışmalarını sürdüren İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güneyinde yer alan şehirler ile Bekaa ve Baalbek bölgelerine çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirdi.

Lübnan tarafından yapılan açıklamalara göre; 17 Eylül'den bu yana Hizbullah'ın çağrı cihazlarına yönelik gerçekleştirilen saldırılarda 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1052 kişi hayatını kaybetti.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın 27 Eylül'de İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında yaşamını yitirmesi ise büyük yankı uyandırdı. Hizbullah, bu saldırılara roket ve füzelerle karşılık verdi. İsrail ise genellikle ordu üslerine yönelik hasar meydana geldiğini bildirdi.

İsrail'in peş peşe gerçekleştirdiği bombardımanlar nedeniyle Lübnan'da 150.000'e yakın kişinin yerinden olduğu ve güneyden başkent Beyrut'a ve kuzeye doğru yoğun bir göç dalgasının devam ettiği, ayrıca on binlerce kişinin Suriye'ye göç ettiği kaydedildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa