İtalya, Filistin devletinin inşası için asker göndermeye hazır!

İtalya, Filistin devletinin inşa edilmesi için BM (Birleşmiş Milletler) çatısı altında asker göndermeye hazır olduğunu duyurdu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
29 Eylül 2024 11:53
GÜNCELLEME
29 Eylül 2024 12:56
İtalya, Filistin devletinin inşası için asker göndermeye hazır!
AA
Kaynak AA

İtalya, Filistin Devleti için BM ile asker göndermeye hazır

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İsrail’i tanıyan ve İsrail tarafından tanınan bir Filistin devleti kurulması için Birleşmiş Milletler (BM) ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını açıkladı. Tajani, gerektiğinde BM misyonuyla birlikte bölgeye asker göndermeye de hazır olduklarını belirtti.

Gerilim artıyor, ateşkes çabaları sürüyor

Avvenire gazetesine açıklamalarda bulunan Tajani, Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail ordusunun 27 Eylül'deki saldırısında öldürülmesinin ardından bölgede tansiyonun yükseldiğini ifade etti. Tajani, "Ne yazık ki gerilimin artış riski sabit görünüyor. Hem Lübnan’da hem de Gazze’de ateşkes için daha fazla çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

İtalya, sivil vatandaşlarını tahliye etmeye hazır

Tajani, Tel Aviv, Beyrut ve Tahran’daki İtalyan büyükelçilikleri ile sürekli temas halinde olduklarını vurgulayarak, acil durumları yakından takip ettiklerini söyledi. İtalyan vatandaşlarını tahliye etmeye hazır olduklarını belirten Tajani, "Herkesi bir an önce bölgeden ayrılmaya davet ediyoruz. Diplomatik çalışmalarımızı sürdürüyoruz, ancak durum hala hassas." ifadelerini kullandı.

"İsrail’in kendini savunma hakkı var, ancak sivil kayıplar endişe verici"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler'deki konuşması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Tajani, Netanyahu’nun sözlerine katılmadığını belirtti. Tajani, "İsrail’in kendini savunma hakkı var. Bu kriz, 7 Ekim’deki saldırılarla başladı. Ancak on binlerce Filistinli sivil kaybı, endişe verici bir tepki doğurdu." dedi.

"Filistin’de tek yönetim yok, BM misyonu çözüm olabilir"

Filistin’de hem Gazze’de hem de Batı Şeria’da farklı yönetimlerin bulunduğunu ifade eden Tajani, birleşik bir Filistin yönetimi için Arap liderliğinde bir BM misyonunun çözüm olabileceğini belirtti. "İsrail'i tanıyan ve İsrail tarafından tanınan bir Filistin devleti kurulması için BM ile birlikte asker göndermeye hazırız" dedi.

İtalyan askerlerinin güvenliği gündemde

Diğer yandan, Tajani, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ile yaptığı telefon görüşmesine de değindi. Tajani, Katz’a Lübnan’daki İtalyan askerlerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini ilettiğini ve Katz’ın bu konuda olumlu yaklaşım gösterdiğini söyledi. Tajani, ayrıca Lübnan’daki sivillerin güvenliği konusundaki endişelerini de dile getirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa