Bakan, kartla ödeme kabul etmeyen işletmeleri uyardı: Ceza kesiliyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, banka ya da kredi kartı ile ödeme kabul etmeyen işletmelere ceza kesildiğine dair açıklamada bulundu.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
29 Eylül 2024 12:16
GÜNCELLEME
29 Eylül 2024 13:23
Bakan, kartla ödeme kabul etmeyen işletmeleri uyardı: Ceza kesiliyor!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme almayan işletmelere önemli bir uyarı geldi. Sosyal medya platformu X üzerinden paylaşımda bulunan Bakan Şimşek, banka kartı/kredi kartı ile ödeme olanağı sunmayan ya da farklı fiyat talep eden işletmelere yönelik gerekli cezai işlemlerin devreye sokulduğunu ifade etti. Şimşek, bu tarz uygulamalara başvurarak vergisini ödemeyen işletmelerin vatandaşlar tarafından Gelir İdaresine bildirilmesi için çağrıda bulundu.

Şimşek, GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik gerçekleştirilen çalışmalara dair değerlendirmede bulundu. Şu ana kadar kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi etkinleştirmek amacıyla birçok uygulamanın hayata geçirildiğini belirten Şimşek, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ve işletmelerde bulunan POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların bir araya getirildiğini hatırlattı.

"İşletmelerin banka/kredi kartı ile ödeme almaları zorunlu oldu"

Şimşek, söz konusu düzenleme dahilinde geliştirilen yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, banka kartları ile yapılan ödemelerde hem slip hem de fişin tek bir belge olarak çıkmasına olanak sunduğunu ve bu sayede satışların kayıt dışı bırakılmasının önüne geçildiğini vurguladı.

Bazı mükelleflerin hala eski nesil cihazları kullanmaya devam ettiğini ve kredi kartı kabul etmediğini belirten Şimşek, bu duruma çözüm getirmek için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Şimşek, 2023 yılının sonunda yayımlanan bir tebliğe işaret ederek 1 Temmuz 2024'e kadar bütün mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmalarının ve bu cihazlar üzerinden kesinlikle banka kartı veya kredi kartı ile ödeme almalarının zorunlu hale getirildiğini açıkladı.

Yeni düzenlemeye dair açıklamalarını sürdüren Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Farklı kanallar üzerinden ihbar etmek mümkün"

Şimşek, banka kartı veya kredi kartı ile ödeme olanağı tanınmayan ya da yüksek tutarlı fark talep edilen kişilerin bu durumu Gelir İdaresine bildirmeleri halinde denetim gerçekleştirildiğini ve gerekli cezai işlemlerin devreye sokulduğunu belirterek vatandaşların Whatsapp, BİP, GİP Mobil uygulaması veya Dijital Vergi Dairesi üzerinden ihbar yapabileceklerini dile getirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa