TCMB'den 'Konkordato' analizi...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 'Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış' başlık bir analiz yayımladı.

AY
Arif Yücel Editör
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 08:25
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 08:25
TCMB'den 'Konkordato' analizi...
AY
Arif Yücel Editör

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) internet sitesinde, Başdanışman Halil İbrahim Aydın, Uzman Yardımcısı Kadir Gürci ve Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Ünal Seven tarafından hazırlanan "Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış" başlıklı analiz kamuoyuna sunuldu.

Analizde, finansal baskı altındaki firmaların faaliyetlerine devam ederken ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla konkordato talebinde bulunabilecekleri ifade edildi. İcra ve İflas Kanunu'nda yer alan konkordato hükümlerine göre, borçlunun borcunun vadesinin uzatılması, borcunda indirim yapılması veya olası bir iflastan kurtulması hedefleniyor. Yazıda, son dönemde artan konkordato taleplerinin finansal koşullarla olan ilişkisi ele alındı.

Firmaların Borçluluk ve Likidite Durumları Belirleyici Rol Oynuyor

Raporda, firmaların borçluluk seviyeleri, borç ödeme kapasiteleri ve likidite durumlarının konkordato süreçlerinde önemli bir etkiye sahip olduğu vurgulandı. Konkordato sürecine giren firmaların borçluluk seviyelerinin diğer firmalara kıyasla daha yüksek, likidite seviyelerinin ise daha düşük olduğu dikkat çekti.

Konkordato Firmalarının Borç ve Likidite Oranları

Analizde, konkordato başvurusu yapan firmaların ticari borçlarının toplam varlıklarına oranının yüzde 36 olduğu belirtilirken, bu oranın diğer firmalarda yüzde 11 seviyesinde olduğu açıklandı. Ayrıca, konkordato firmalarının kasa ve banka hesaplarının kısa vadeli yükümlülüklerine oranı medyan değeri yüzde 2 olarak tespit edilirken, bu oranın diğer firmalarda yaklaşık yüzde 8 olduğu ifade edildi.

Firmaların parasal sıkılaştırma öncesinde de finansal sorunları vardı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan "Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış" başlıklı analizde, konkordato talebinde bulunan firmaların finansal durumları ve ekonomiye etkileri değerlendirildi. Analizde, konkordato başvurusunda bulunan firmaların genellikle başvuru öncesinde yüksek borçluluk ve düşük likiditeye sahip oldukları ve bu durumun finansal koşulların sıkılaştığı dönemlerde dikkat çektiği belirtildi.

Temerrüt ve Borçluluk Oranları İncelendi

Konkordato ilan eden firmaların özellikle beklenmedik likidite şokları ve borçlanma kapasitelerinin sınırına yaklaştıkları dönemlerde ticari kredilerde temerrüde düşme olasılıklarının daha yüksek olduğu ifade edilen analizde, 2024 yılında konkordato talebinde bulunan firmaların, 2023 yılının ilk altı ayına ait çeşitli risk göstergeleri incelendi. Bulgulara göre, 2024 yılında konkordato ilan eden firmaların yüzde 41’inin temerrüt halinde olduğu, yüzde 61’inin yüksek borçluluk gösterdiği ve yüzde 26’sının düşük likiditeye sahip olduğu tespit edildi.

Konkordato Sürecinin Ekonomik Etkileri

Analizde, konkordato sürecinin firmaların tedarikçilerine olan ödemelerini erteleme imkanı tanıdığı için bu firmaların ekonomik büyüklükler içindeki paylarının önemli olduğu vurgulandı. TCMB, konkordato talep eden firmaları finansal istikrar, iktisadi faaliyet ve arz zincirinin devamlılığı açısından yakından takip ediyor.

2024 yılında konkordato talep eden ve geçici mühlet verilen firmaların, toplam nakdi ticari kredi bakiyesinin yüzde 0,38’ini, toplam istihdamın yüzde 0,07’sini, toplam satışların yüzde 0,16’sını ve toplam yurt dışı satışların yüzde 0,18’ini oluşturduğu bilgisi paylaşıldı. Konkordato firmalarının tedarikçilerinin ise toplam nakdi ticari kredi bakiyesinin yüzde 0,23’ünü, toplam istihdamın yüzde 0,12’sini, toplam satışların yüzde 0,21’ini ve toplam yurt dışı satışların yüzde 0,14’ünü oluşturduğu ifade edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa