SpaceX, uzayda mahsur kalan astronotlar için harekete geçti

SpaceX'in Crew-9 misyonu ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendiği ve uzayda mahsur kalan astronotları Dünya'ya getireceği öğrenildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 09:51
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 11:20
SpaceX, uzayda mahsur kalan astronotlar için harekete geçti
AA
Kaynak AA

SpaceX'in Crew-9 misyonu kapsamında uzayda mahsur kalan iki astronotu Dünya'ya getirmekle görevlendirilen ekip, ISS'e (Uluslararası Uzay İstasyonu) başarıyla kenetlendi. Butch Wilmore ve Suni Williams isimli astronotlar için iki boş koltuğa sahip olan Dragon kapsülünün, dün istasyona başarılı bir şekilde yanaştığı öğrenildi.

Dragon kapsülü, SpaceX'in Crew-9 misyonu çerçevesinde Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan Falcon 9 roketi ile fırlatılmıştı. NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi), misyonun başarılı bir şekilde ilerleme kaydettiğini duyurmuştu.

200'den fazla bilimsel deney yapılacağı açıklanmıştı

NASA'nın yaptığı açıklamada, astronot Nick Hague ve Rus kozmonot Aleksandr Gorbunov'un, ISS'de 5 ay sürecek görevleri kapsamında kan pıhtılaşması, uzayda yetiştirilen bitkilerin nem dengesi ve astronotların görme yetilerindeki değişimler gibi konularda 200'den fazla bilimsel deney gerçekleştireceği ifade edilmişti.

Crew-9 misyonunun sona ermesinin ardından haziran ayından bu yana Boeing'in Starliner mekiğinin arızalanması nedeniyle ISS'de mahsur kalan Butch Wilmore ve Suni Williams'ın, Hague ve Gorbunov ile birlikte Şubat 2025'te Dünya'ya dönmeleri planlanıyor.

Helyum sızıntısı kaynaklı arıza nedeniyle astronotlar mahsur kalmıştı

Boeing, iki ertelemenin ardından 5 Haziran'da Starliner mekiğini uzaya fırlatmıştı. Fakat aracın helyum sızıntısı nedeniyle arızalanması sonucu astronotlar ISS'de mahsur kalmıştı. NASA, arızalı Starliner mekiğinin iki astronotu Dünya'ya geri getirmesinin riskli olduğuna karar vererek dönüşü 2025'e ertelemişti. Starliner mekiği ise daha sonra mürettebatsız bir şekilde Dünya'ya geri dönmüştü.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa