Hizmet Üretici Fiyat Endeksi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin H-ÜFE'nin yıllık yüzde 57,72, aylık yüzde 2,62 artış gösterdiğini açıkladı.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 10:19
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 11:41
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi arttı
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin H-ÜFE verilerini açıkladı.

Ağustos 2024 verilerine göre, H-ÜFE'nin aylık ve yıllık bazda kaydettiği artışlar, özellikle hizmet sektöründeki maliyet baskılarının devam ettirdi.

Ağustosta H-ÜFE, temmuz ayına göre yüzde 2,62 artış gösterirken  bu artış, hizmet sektöründeki genel maliyet artışlarının sürdüğünü ve fiyatlara yansıdığını işaret ediyor.

2023 yılının aynı ayına göre ise yüzde 57,72 oranında bir artış görüldü. Bu, hizmet sektöründe bir yıllık süreçte önemli bir maliyet yükselmesi yaşandığını ortaya koyuyor.

Ulaştırma ve Depolama Hizmetleri yıllık artış yüzde 53,44 olarak gerçekleşti. Bu, yakıt fiyatları, lojistik maliyetler ve diğer ulaştırma hizmetlerindeki fiyat artışlarının bir yansıması olabilir.

Konaklama ve Yiyecek Hizmetlerin de ise yüzde 61,35 oranında bir artış görüldü. Turizm ve gıda sektöründeki maliyet artışlarının fiyatlara yansıdığı anlaşılıyor.

Bilgi ve İletişim Hizmetlerinde bu sektörde yüzde 65,99 gibi yüksek bir artış kaydedildi, dijital hizmetlerin maliyetlerinin arttığı görülüyor.

Gayrimenkul Hizmetlerinde yüzde 57,69 oranında bir artış yaşandı, gayrimenkul kiralama ve satışıyla ilgili hizmetlerde maliyetlerin yükseldiği anlaşılıyor.

Mesleki, Bilimsel ve Teknik Hizmetlerinde yıllık artış yüzde 65,89 oranında oldu. Bu, profesyonel hizmetlerdeki fiyat artışlarını yansıtıyor. İdari ve Destek Hizmetlerinde bu hizmetlerde yüzde 55,51 oranında artış kaydedildi.

Ulaştırma ve Depolama Hizmetleri temmuz ayına göre yüzde 4,26 oranında arttı. Konaklama ve Yiyecek Hizmetlerinde artış oranı yüzde 3,03 olarak görüldü. 

Bilgi ve İletişim Hizmetlerinde aylık yüzde 2,55 artış kaydedildi. Mesleki, Bilimsel ve Teknik Hizmetlerinde yüzde 4,53 oranında azalma yaşandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa