Lübnan’dan 100 bin kişi Suriye’ye geçti

BM (Birleşmiş Milletler), İsrail'in saldırıları sebebiyle Lübnan'dan Suriye'ye 100 bin kişinin geçtiğini duyurdu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 10:47
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 10:51
Lübnan’dan 100 bin kişi Suriye’ye geçti
AA
Kaynak AA

BM: Lübnan’dan Suriye’ye kaçanların sayısı 100 bini aştı

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarından kaçarak Suriye’ye geçenlerin sayısının 100 bine ulaştığını duyurdu. Grandi, bu bilgiyi sosyal medya platformu X üzerinden paylaştı.

Sınır geçişleri sürüyor

Filippo Grandi, İsrail'in hava saldırılarından kaçarak Lübnan'dan Suriye’ye geçmeye çalışan Lübnanlı ve Suriyelilerin sayısının hızla arttığını ve bu sayının 100 bine ulaştığını bildirdi. Grandi, geçişlerin devam ettiğini ve bölgedeki insani yardım çalışmalarının sürdüğünü belirtti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), yerel yetkililer ve Suriye Kızılayı ile iş birliği yaparak dört geçiş noktasında yardımları koordine ediyor.

İsrail’in Lübnan saldırılarında ölü sayısı artıyor

İsrail ordusunun Hizbullah’a karşı başlattığı saldırılar, 8 Ekim 2023'ten bu yana şiddetlenerek devam ediyor. Özellikle 23 Eylül'de Lübnan’ın güneyindeki kentlere, Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenlendi. Lübnan makamları, 17 Eylül'den bu yana düzenlenen saldırılarda 104’ü çocuk, 194’ü kadın olmak üzere toplam 1.174 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu saldırılarda Hizbullah’ın kullandığı bazı iletişim cihazları hedef alındı.

Hizbullah lideri Nasrallah öldürüldü

İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürüldüğü doğrulandı. Bu gelişmenin ardından Hizbullah, İsrail’e roket ve füze saldırılarıyla karşılık verdi. Ancak İsrail tarafında bu saldırılarda büyük bir hasar rapor edilmedi.

Lübnan’da iç göç ve Suriye’ye kaçışlar devam ediyor

İsrail'in bombardımanları sonucu Lübnan’da yüz binlerce kişi yerinden edildi. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzey bölgelerine doğru büyük bir göç dalgası yaşanırken, on binlerce kişi de sınırı geçerek Suriye’ye kaçıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa