Fransa'da kriz! Memur maaşları için 300 milyar euro borç alınacak

Ekonomik anlamda zor günler yaşayan Fransa'nın, memur maaşlarını ödeyebilmek amacıyla 300 milyar euro borç alacağı ifade edildi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 11:22
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 13:16
Fransa'da kriz! Memur maaşları için 300 milyar euro borç alınacak
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Fransa'da yaşanan siyasi belirsizlikler, ülke ekonomisinde ciddi sorunlara yol açtı. Fransız hükümetinin orta ve uzun vadeli borçlanma ihtiyacı, özellikle geri alımlar hariç milyarlarca euroya ihtiyaç duyulmasına sebep oldu. Bu durum karşısında Fransa'nın borçlanma maliyetlerinde önemli bir artış yaşanması bekleniyor.

Fransa'nın kamu borcu, 2024'ün ilk yarısında 127,1 milyar euro artarak toplamda 3 trilyon 228 milyar 400 milyon euroya ulaştı. Bu borcun 1 trilyon euroluk kısmı, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un görev süresine ait. Kişi başına düşen borç ise yaklaşık 47 euro olarak hesaplandı. Ülke, her yıl bu borcun faiz ödemeleri için 80 milyar euro harcıyor. Bu rakam, Fransa'nın eğitim ve savunma bütçelerini geride bırakıyor.

Memur maaşlarını ödeyebilmek için borç arayışına girildi

Fransa’da ekonomik zorluklar giderek derinleşirken öğrencilerin bedava yemek kuyruklarına yeniden girmesi, ekonomik durgunluğun göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Son olarak Fransız hükümetinin memur maaşlarını ödeyebilmek için 300 milyar euro borçlanacağı haberi basında geniş yer buldu.

Hükümetin de endişeleri artmış durumda

Fransa’da yayın yapan Finance & Marchés gazetesine göre, ülkenin 2025 yılı itibarıyla finansman ihtiyacının 315 milyar euroyu aşması bekleniyor. Bu rakam, hükümetin bile endişelerini artırmış durumda.

Özellikle 2024'te planlanan 285 milyar euroluk borçlanmanın ardından bu sembolik 300 milyar euro eşiğinin aşılması, yeni bir rekor olarak kaydedilecek.

Ayrıca, bu rakamlara borç geri alımları dahil edilmediğinden, 2025'te vadesi dolacak devlet tahvilleri için 165 milyar euronun yeniden finanse edilmesi gerekecek.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa