İtalya ile İsviçre arasındaki sınır değişti

İtalya ile İsviçre arasındaki sınırın değiştiği haberi geldi. Sınır değişikliğinin sebebinin siyasi olmadığı olmadığı belirtildi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 11:52
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 12:56
İtalya ile İsviçre arasındaki sınır değişti
Hakan Öksüz Editör

Dünyanın en hızlı ısınan kıtası olarak kabul edilen Avrupa'da, insan kaynaklı iklim değişikliği buzulların hızla erimesine neden oluyor. Bu küresel problem, İtalya ve İsviçre arasındaki sınırın bile değişmesine yol açtı.

Alp Dağları'ndaki sınır kayması

İki ülke arasında Alp Dağları'nın zirvesinden geçen sınır, buzulların erimesi nedeniyle kaymaya başladı. 

İtalya ile İsviçre, Zermatt bölgesinden Aosta Vadisi'ne kadar uzanan Matterhorn zirvesi üzerinde yapılan sınır değişiklikleri konusunda anlaşmaya vardı.

Buzulların etkisiyle değişen sınır

Alp Dağları'ndaki sınırın önemli bölümleri, buzulların oluşturduğu havza ve sırt çizgilerine dayanıyor. Ancak buzulların erimesiyle birlikte bu doğal oluşumlar da değişim gösteriyor. 

Özellikle Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel ve Gobba di Rollin çevresinde yapılan sınır düzenlemeleri, İsviçre’nin Zermatt kayak merkezini de etkileyecek. İsviçre, anlaşmayı resmi olarak kabul etti. İtalya'nın anlaşmayı henüz imzalamadığı kaydedildi.

İsviçre buzullarındaki rekor kayıplar

İsviçre Bilimler Akademisi’nin verilerine göre, 2023 yılında İsviçre buzulları hacimlerinin yüzde 4'ünü kaybederek tarihindeki en büyük ikinci yıllık erimeyi yaşadı. 

2022’de yüzde 6'ya çıkan buzul kaybı, rekor seviyenin görülmesine neden oldu. Bazı buzullardaki erimenin tamamen gerçekleşmesi nedeniyle artık ölçüm yapılamıyor.

Eriyen buzulların ortaya çıkardıkları

İklim değişikliğinin etkileri sadece doğal sınırları değil, tarihe ait izleri de açığa çıkarıyor. 

40 yıl önce Matterhorn yakınlarındaki bir buzulu geçerken kaybolan bir Alman dağcının kalıntıları, geçen yıl eriyen buzulların içinde bulunmuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa