İsrail, Lübnan ateşkesi için şart koştu: Hizbullah silahsızlandırılsın

İsrail, Hizbullah'ın Litani'nin kuzeyine çekilip silahsızlandırılması koşuluyla Lübnan'da ateşkesi kabul edeceklerini bildirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 13:42
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 14:54
İsrail, Lübnan ateşkesi için şart koştu: Hizbullah silahsızlandırılsın
AA
Kaynak AA

İsrail, Gazze'den sonra Lübnan'ı da hava saldırıları ile hedef almaya başladı. Ülkenin sınırına binlerce tank konuşlandırılması, kara harekatının başlatılabileceği konusunda endişelere neden oldu. Burada bir ateşkesin söz konusu olup olmayacağı ise merak konusu haline geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, ateşkes için "Hizbullah'ın Litani Nehri'nin kuzeyine çekilip silahsızlandırılması" şartını koştu.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre; Katz, Kanada, İtalya, İngiltere ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu 25 ülkenin dışişleri bakanlarına bir mektup yolladı. Mektubunda Lübnan meselesine işaret eden Katz, "İsrail'in Lübnan'da ateşkesi kabul etmeyeceğine dikkat çekti ve ülkenin ateşkesi ancak Hizbullah'ın Litani'nin kuzeyine taşınması ve silahsızlandırılması şartıyla onaylayacağını" dile getirdi.

"Kendi vatandaşlarımızın güvenliği için operasyonlara devam edeceğiz"

Katz, ayrıca yalnızca BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) Lübnan'a yönelik bütün kararlarının eksiksiz hayata geçirilmesi durumunda ateşkesin sağlanabileceğini vurguladı. Bakan, aksi takdirde İsrail'in kendi vatandaşlarının güvenliği için operasyonlarına devam edeceğini belirtti.

"Tel Aviv tarafından alınan en haklı tedbirlerden biri" 

Katz, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın İsrail tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldürülmesini ise "Tel Aviv'in aldığı en haklı ve önleyici tedbirlerden biri" olarak nitelendirdi.

İsrail ordusu, Hizbullah ile 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda Lübnan'a yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. 17-18 Eylül tarihlerinde Hizbullah’ın iletişim cihazlarını hedef alan saldırılar gerçekleştiren İsrail, 23 Eylül'de de Lübnan'ın güneyindeki kentler ile Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi. 

Lübnan yetkililerine göre, 17 Eylül'den bu yana düzenlenen saldırılarda 104'ü çocuk, 194'ü kadın olmak üzere toplam 1178 kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu tarafından 27 Eylül günü Beyrut’a yönelik gerçekleştirilen hava saldırılarında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğü duyuruldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa