İngiltere'de 18 bin kişi gripten öldü

İngiltere'de koronavirüs vakaları ve sonrasında yaşanan grip nedeniyle 18 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 14:28
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 14:47
İngiltere'de 18 bin kişi gripten öldü
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

2020 yılının mart ayında Çin'de başlayan Covid-19 hızla dünyaya yayıldı.

Dünyada birçok ülke kapanmaya gitti. Sağlık hizmetleri bazı ülkelerde çökerken hastalık nedeniyle 17 milyon insan hastalığa yakalanırken 7 milyona yakın kişi hayatını kaybetti. 

Hastalık süresince aşılar umut olsa da etkisi günümüzde de devam etti. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'nın açıklamasına göre, 2023-2024 ekim-mayıs döneminde ülkede "hafif grip sezonu" yaşanmasına rağmen, grip ve ilişkili nedenlerle en az 18 bin kişi yaşamını yitirdi. 

Bu sayı, Covid-19 pandemisi sonrası grip vakalarının yeniden artışa geçtiğini göstermektedir. Kovid-19 döneminde kısıtlamalar ve insanların davranışlarındaki değişiklikler nedeniyle grip vakaları bir süre düşüş gösterse de son iki yılda bu vakalar tekrar yükseldi.

Özellikle uzun süreli sağlık sorunları olan yaşlılar, küçük çocuklar ve hamilelerde grip aşısı yaptırma oranlarında önemli bir düşüş yaşandı. 65 yaş üstü kişilerde hastaneye kaldırılma oranı yüzde 30, 2 ile 17 yaş arası çocuklarda ise yüzde 74 oranında düştü. Hamile kadınlar arasında da aşılanma oranları her 3 kadından 1'e geriledi.

Covid-19'dan kaynaklanan ölümler de dikkat çekici bir rakama ulaştı; söz konusu iki dönemde 19 bin 500'den fazla kişi bu virüs nedeniyle hayatını kaybetti. UKHSA Bağışıklık Birimi Müdür Yardımcısı Gayatri Amirthalingam, özellikle uzun süreli sağlık sorunları olanlar ve hamilelerin gribi ağır geçirme riski taşıdığını belirterek, aşı yaptırmanın bu riski önemli ölçüde azalttığını vurguladı.

Grip aşısının, ağır hastalık ve ölümleri önlemek için önemli bir koruma aracı olduğunun altını çizen uzmanlar, aşılamanın yaygınlaştırılmasına dikkat çekiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa