KARGU İHA, zırh delici kullanarak nokta atış vurdu!

STM tarafından tasarlanıp geliştirilen KARGU İHA (insansız hava aracı) zırh delici harp başlığı kullanarak hedefi nokta atış vurdu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 14:59
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 15:08
AA
Kaynak AA

STM'nin KARGU İHA'sı zırh delici başlıkla başarı sağladı

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) tarafından geliştirilen Taşınabilir Döner Kanatlı Vurucu İHA Sistemi KARGU, zırh delici harp başlığıyla gerçekleştirdiği ilk test atışında zırhlı bir aracı başarıyla vurdu.

Zırh delici KARGU, ilk testinde hedefi vurdu

STM'den yapılan açıklamada, değişen harp sahalarına uygun çözümler geliştirmeye devam eden şirketin, KARGU’ya zırh delici harp başlığı entegre ettiği belirtildi. Bu yeni mühimmatla donatılan KARGU, belirlenen zırhlı aracı ilk test atışında başarıyla imha etti. Yoğun bir geliştirme sürecinin ardından sahaya çıkan zırh delici KARGU, hedefini noktasal hassasiyetle vurdu.

KARGU’nun yetenekleri geliştirilerek artırılıyor

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, yaptığı açıklamada KARGU’nun sahadaki dinamiklere uygun şekilde sürekli geliştirildiğini belirtti. Güleryüz, “KARGU, bugüne kadar anti-personel mühimmat başlığı ile etkin bir şekilde kullanıldı. Ancak şimdi zırh delici harp başlığı ile zırhlı kara araçlarına, dayanıklı yapılara, yerleşik ve mobil kara hedeflerine, karşı etkili olacak" dedi.

Anlık değiştirilebilen harp başlıkları ile esneklik sağlanıyor

Güleryüz, sahadaki askeri personelin, duruma göre anti-personel mühimmat başlığını çıkarıp zırh delici başlığı hızla değiştirebileceğini vurguladı. Bu yeni konseptin özellikle Mehmetçik için büyük bir güç kazandıracağını ve ihracat açısından da önemli bir adım olduğunu belirtti. Güleryüz ayrıca, STM mühendisleri tarafından geliştirilen RF Arayıcı Başlık entegrasyonunun da tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu.

RF arayıcı başlık düşman radarlarını hedef alacak

STM'nin RF (Radyo-Frekans) Arayıcı Başlık entegrasyonu sayesinde KARGU, düşman elektronik harp sistemlerini ve radarlarını tespit ederek imha edebilecek. Güleryüz, bu sistemin düşman unsurlara karşı etkili olacağını ve milli savunmaya büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

KARGU İHA terörle mücadelede aktif rol oynuyor

Kamuoyunda "kamikaze İHA" olarak bilinen KARGU, STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.) tarafından milli ve yerli imkanlarla geliştirildi. 2018 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren KARGU, özel operasyonlar, sınır ötesi operasyonlar ve terörle mücadelede etkili şekilde kullanılıyor. Güvenlik güçleri tarafından tercih edilen bu vurucu İHA, sahada büyük başarılar elde etti.

İhracat başarısı yakalayan KARGU

KARGU, 2021 senesinde ilk ihracat başarısını yakalayarak dünya pazarına adım attı. 2024 yılı itibarıyla üç kıtada 10’dan fazla ülkeye ihraç edilen İHA, dünya çapında ilgi gördü. Bugüne kadar 5.000'den fazla KARGU üretildi ve güvenlik güçlerine teslim edildi.

Düşük radar izi ile tespit edilmesi zor

KARGU’nun düşman bölgesinde tespit edilmesini zorlaştıran düşük radar kesit alanı özelliği, ona önemli bir avantaj sağlıyor. Tek bir asker tarafından taşınabilen bu sistem, sahada sadece 1 dakika içinde kullanıma hazır hale geliyor. Üzerindeki yapay zeka ve görüntü işleme teknolojisiyle donatılan KARGU, sessizliği ve taşıdığı patlayıcıları hedefe tam isabetle ulaştırma yeteneğiyle operasyonlarda fark yaratıyor.

Gelişmiş teknolojik özelliklerle donatıldı

VİHA (Vurucu Döner Kanatlı İHA) ve Yer Kontrol İstasyonu'ndan mütevellit KARGU, gelişmiş elektro optik ve kızılötesi kameralarla gece-gündüz operasyon yapabiliyor. Yarım saatten fazla havada kalabilen KARGU’nun 10 kilometre menzili bulunuyor. Görev iptali, eve geri dönüş ve kendini imha edebilme yeteneklerine sahip olan İHA, yüksek performanslı kontrol ve seyrüsefer algoritmalarıyla donatıldı. KARGU, ayrıca GPS’e bağımlı olmadan görev yapabilmesine olanak sağlayan KERKES Projesi ile de dikkat çekiyor.

"Man-in-the-Loop" prensibi ile tam kontrol

Eski Türkçe'de "dağ başındaki gözlem kulesi" ve "atmaca" anlamına gelen KARGU, görev bilgisayarı sayesinde otomatik seyrüsefer gerçekleştiriyor. Operatör kontrolünde çalışan KARGU, yüksek riskli bölgelerde tehditleri tespit edip, etkisiz hale getirme görevlerinde kullanılıyor. Keşif, gözetleme, istihbarat ve hassas vuruş yetenekleriyle Mehmetçiğin sahadaki en büyük destekçilerinden biri olan KARGU, terörle mücadelede etkin bir rol oynamaya devam ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa