Yunan basınında ANKA III övgüsü: Türünün en gelişmişi!

Yunan basını, ileri teknoloji insansız savaş uçağı ANKA III için "türünün en gelişmiş sistemlerinden biri" ifadesini kullandı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 17:06
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 17:38
Yunan basınında ANKA III övgüsü: Türünün en gelişmişi!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

TUSAŞ (Türk Havacılık Uzay Sanayii) tarafından geliştirilen ANKA III, ileri teknoloji insansız savaş uçağı olarak hem iç güvenlik operasyonlarında hem de dış tehditlere karşı önemli bir caydırıcı güç olarak öne çıkıyor. İlk uçuşunu 28 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştiren ANKA III, test uçuşlarına hızla devam ederken, askeri amaçlarla kullanılmak üzere silah taşıma kabiliyeti kazandırılmasına yönelik çalışmalar da başladı.

Bu kapsamda uçağın kanat altına ROKETSAN (Roket Sanayii ve Ticaret AŞ) tarafından geliştirilen TEBER-82 Güdüm Kiti monte edildi. Ayrıca, ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi) tarafından üretilen Aselflir 500 Elektro Optik Kamera sistemi de ANKA III'e entegre edildi. ANKA III, mühimmatlı taksi ve uçuş testleri sonrası atış testlerine geçti. Mürted Hava Üssü'nden 08.30'da havalanan uçak, Acıkır Atış Sahası'na ulaştı ve hedefe başarılı bir atış gerçekleştirdi.

Yunan basınının radarına girdi

ANKA III'ün bu ilk mühimmat atışında hedefi tam isabetle vurması, Yunanistan'da geniş yankı uyandırdı. Yunan basınında yer alan haberlere göre; bu insansız hava aracı, jet motoru ve gelişmiş gizlilik özelliklerini dahili silah depolarıyla bir araya getirerek, bölgede türünün en gelişmiş sistemlerinden biri konumuna geldi.

ANKA III, turbofan motora ve yaklaşık 7 ton kalkış ağırlığına sahip. Test aşamaları tamamlandığı zaman ANKA III, 40.000 feet irtifada görev yapabilecek ve aynı zamanda 0.7 mach hızına çıkabilecek. Uçak, sadece keşif ve gözetleme amaçlı değil, aynı zamanda taarruz görevlerinde de etkin bir şekilde kullanılacak.

Türk savunma sanayiinde önemli bir yer edindi

Mühimmat taşıma kapasitesi bakımından dikkat çeken ANKA III, gövde içerisindeki iki istasyonunda 650 kilogram, kanat iç istasyonlarında 650 kilogram ve dış istasyonlarında 100 kilogram mühimmat taşıyabilme yeteneğine sahip. Bu özellikleriyle ANKA III, Türkiye'nin savunma sanayiinde ileri teknolojilerle geliştirilmiş insansız hava araçları arasında önemli bir yer edinmiş durumda.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa