AB Dışişleri Bakanlarından olağanüstü "Lübnan" toplantısı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Lübnan gündemiyle olağanüstü çevrim içi toplantıda bir araya geldi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 19:21
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 19:21
AB Dışişleri Bakanlarından olağanüstü ''Lübnan'' toplantısı
AA
Kaynak AA

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in başkanlığında çevrim içi bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının, resmi bir formatta olmadığı ve bu nedenle herhangi bir bağlayıcı karar alınmasının beklenmediği duyuruldu. AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, görüşmelerin istişare amaçlı olduğu ve karar alma sürecinin dışında bir platform oluşturduğu belirtildi.

Borrell'in uyarıları

Borrell, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını artırmasının ardından defalarca bu duruma dikkat çekmişti. Özellikle Lübnan’ın, Gazze gibi yoğun bir çatışma alanına dönüşmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Borrell, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu marjında New York’ta bu konuda çok sayıda görüşme gerçekleştirdi. AB'nin, bölgede yaşanan gerginlikleri yakından takip ettiğini ifade eden Borrell, diplomatik temaslarını sürdürüyor.

Almanya ve Fransa’dan mesajlar

AB içindeki önemli ülkelerden Almanya ve Fransa da İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının son bulması gerektiğine dair mesajlar iletti. Her iki ülke de bölgedeki tansiyonun düşürülmesi gerektiğini savunarak, diplomatik çözüm çağrısında bulundu.

AB’ye eleştiriler

AB, özellikle İsrail’in Gazze’de neden olduğu sivil kayıplar ve yıkım karşısında yeterince güçlü bir duruş sergilememekle eleştiriliyor. Birliğin bu duruma sessiz kalmasının bölgedeki çatışmaları daha da körüklediği yönünde eleştiriler gündemde. AB'nin Lübnan konusunda nasıl bir politika izleyeceği ve daha belirgin bir tavır alıp almayacağı ise merak konusu.

Toplantı sonucunda, İsrail ve Lübnan gerilimi üzerine AB’nin nasıl bir yaklaşım benimseyeceği gelecek günlerde netlik kazanacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa