İsrail, Hizbullah'ın füze sistemi komutanı Neşşar’ı öldürdü

Hizbullah’ın orta menzilli füze sistemlerinin başındaki komutan olan İyd Hasan Neşşar da İsrail tarafından öldürüldü.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 19:23
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 19:48
İsrail, Hizbullah'ın füze sistemi komutanı Neşşar’ı öldürdü
BY
Barış Yılmaz Muhabir

 İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısında Hizbullah’ın orta menzilli füze sistemlerinin başındaki komutan olan İyd Hasan Neşşar’ın öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, 28 Eylül’de Beyrut’a yönelik düzenlenen hava harekâtının ana hedefinin Neşşar olduğu ve komutanın saldırıda hayatını kaybettiği belirtildi. Neşşar’ın, Hizbullah’ın füze operasyonlarında kilit bir isim olduğu ve geçmişte karadan karaya füze biriminin komutanı olarak görev yaptığı ifade edildi.

Açıklamada, Neşşar’ın, özellikle füze teknolojisi konusunda uzmanlaşmış ve Bedir biriminde komutan yardımcısı olarak görev yapmış önemli bir isim olduğu vurgulandı.

Henüz Hizbullah’tan bu iddialara ilişkin resmi bir açıklama gelmezken, İsrail’in bölgedeki askeri operasyonlarının hız kesmeden devam ettiği gözlemleniyor. Bu, son dönemde Hizbullah’ın üst düzey isimlerini hedef alan ikinci büyük saldırı olarak kaydedildi. 24 Eylül'de yine Beyrut'ta düzenlenen bir saldırıda Hizbullah komutanı İbrahim Muhammed Kubeysi’nin öldürüldüğü açıklanmıştı.

İsrail'in Lübnan'daki saldırılarının bilançosu ağırlaşıyor  

8 Ekim 2023’ten bu yana Hizbullah ile İsrail arasında devam eden kontrollü çatışmalar şiddetini artırırken, İsrail ordusu 23 Eylül’de Lübnan’ın güneyindeki kentler, Bekaa Vadisi ve Baalbek bölgelerine yönelik geniş çaplı hava saldırıları gerçekleştirdi. Saldırılarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi.

Lübnan makamlarının verilerine göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim altyapısının patlatılmasından bu yana geçen sürede, 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 1208 kişi hayatını kaybetti. İsrail’in saldırılarının özellikle sivil bölgeleri hedef alması, ülkede büyük bir insani krizi de beraberinde getirdi.

Hizbullah’tan misilleme saldırıları

İsrail’in saldırılarına karşılık veren Hizbullah, roket ve füze atışlarıyla İsrail topraklarını vuruyor. Bu saldırılar genellikle ordu üslerini hedef alıyor olsa da İsrail tarafında ciddi bir hasar rapor edilmedi. İsrail bombardımanının yarattığı tahribat Lübnan’da geniş çaplı göçlere yol açtı.

Özellikle ülkenin güneyinden başkent Beyrut’a ve kuzey bölgelere yönelik büyük bir göç hareketi yaşanırken, çok sayıda insan da komşu ülke Suriye’ye sığınmak zorunda kaldı. Suriye’ye göç edenlerin sayısının on binlerce kişiyi bulduğu belirtiliyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın da 27 Eylül’deki İsrail hava saldırılarında öldürüldüğüne dair iddialar gündemde olsa da, bu konuda herhangi bir resmi teyit bulunmuyor. çatışmaların devam ettiği bölgede insani yardım kuruluşları ise acil yardım çağrısında bulunuyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa