Rahmi Koç iflas eden 4 yatırımını açıkladı

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, bundan 20 yıl önce beş farklı girişime yatırım yaptıklarını, sadece birinin başarılı olduğunu açıkladı.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 20:52
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 21:06
Rahmi Koç iflas eden 4 yatırımını açıkladı
EK
Esra Koçak Editör

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Fast Company dergisine verdiği röportajda genç girişimcilere önerilerde bulundu ve kendi iş deneyimlerinden bahsetti. Alanur Özokur’a konuşan Koç, iş dünyasında startup'ların son yıllarda öne çıktığını vurguladı ve girişimciliğin doğası gereği başarı ve başarısızlıklarla dolu olduğunu belirtti.

"Startup'lar büyük fırsatlar sunuyor"

Son dönemde startup'ların popüler hale geldiğini dile getiren Rahmi Koç, geçmişte farklı sektörlerin öne çıktığını hatırlattı. Bir zamanlar tekstil, domates salçası ve otomotiv gibi sektörlerin revaçta olduğunu söyleyen Koç, günümüzde ise startup’ların büyük bir fırsat alanı sunduğunu belirtti. "Hedeflerinizi doğru belirleyip, iyi yönettiğinizde sıfırdan başlayarak çok büyük rakamlara ulaşmak mümkün" diyen Koç, bazı yatırımların başarılı olacağını, bazılarının ise başarısızlığa uğrayacağını ifade etti. Koç, "Başarı şansı yüzde 50 olsa da genellikle başarısızlık oranı daha yüksektir" diye ekledi.

"Girişimlerimde sadece bir tanesi başarılı oldu"

Rahmi Koç, 20 yıl önce yaptığı yatırımlardan örnekler vererek, girişimcilikteki riskleri açıkladı. O dönemde beş farklı girişime yatırım yaptığını belirten Koç, sadece birinin başarılı olduğunu söyledi. "Elektrikli motosiklet gibi çok umut verici bir projeye yatırım yaptık, ama başarısız oldu. Çünkü kullanıcılar, motosikletin o alıştıkları ‘gır gır’ sesini duymak istiyorlardı" diyen Koç, bir girişimcinin banka müşterisi olmayan kişilere kredi verme fikrinin de başarısızlıkla sonuçlandığını aktardı. Koç, başarılı olan tek girişimin ise kayak merkezlerindeki telesiyej direklerini dikmek için hava vinci kullanımıyla ilgili olduğunu açıkladı.

Genç girişimcilere tavsiyeler

Genç girişimcilere yönelik önerilerde bulunan Koç, işe girmeden önce rekabetin iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. "Hata yapmaktan korkmayın. Hatalar öğrenmenin en önemli yoludur" diyen Koç, rakiplerin zekasını küçümsememek gerektiğini de ekledi. Yurtdışına gidip eğitim alan gençlerin ülkeye dönüp bu tecrübelerini kullanmalarının önemine dikkat çeken Koç, ayrıca, büyüklerin tecrübesine hürmet edilmesi gerektiğini ve geçmişten ders çıkarılmasının önemini belirtti.

"Başkalarının hatalarını iyi analiz edip benzer hataları yapmaktan kaçının" diyerek sözlerini noktalayan Koç, genç girişimcilerin sabırlı ve dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa