İsrail Lübnan'a bu gece kara karekatı başlatabilir

Nasrallah'ın ölümünün ardından İsrail ile Lübnan arasında gerilim tırmanırken, İsrail'in Lübnan'a kara harekatı başlatabileceği iddiaları güçleniyor.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 21:18
GÜNCELLEME
30 Eylül 2024 21:57
İsrail Lübnan'a bu gece kara karekatı başlatabilir
BY
Barış Yılmaz Muhabir

ABD basınında yer alan haberlere göre, İsrail'in bu gece sınırlı bir kara harekatına başlayabileceği belirtiliyor.

İsrail, son haftalarda Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırırken, kara harekatı ihtimali de dünya gündeminin üst sıralarına taşındı. 

İsrail'in özellikle güney Lübnan'da belirli hedeflere yönelik operasyonlar düzenleyebileceği öne sürülüyor. Bu operasyonların, 2006'daki geniş kapsamlı harekattan farklı olarak daha sınırlı olacağı ifade ediliyor.

Gözler İsrail-Lübnan sınırında

Dünya medyası, İsrail'in olası kara harekatını yakından takip ediyor. BBC'nin son dakika haberine göre, İsrail'in Lübnan'a yönelik kara harekatı bugün başlayabilir. 

CNN ise, ABD'li yetkililerden aldığı bilgilere dayanarak, harekatın kapsamının planlanandan daha sınırlı kalabileceğini aktardı. Haberde, İsrail'in Lübnan'da sadece belirli bölgeleri hedef alacağı ve operasyonların büyük ölçüde güneyde yoğunlaşacağı belirtildi.

İsrail Savunma Bakanı'ndan açıklama: "Yeni bir aşamaya geçiyoruz"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan ile olan çatışmaların yeni bir evreye gireceğini duyurdu. Gallant, "Hizbullah'a karşı yürütülen savaşta bir sonraki aşama yakında başlayacak" ifadelerini kullanarak, kara harekatı sinyalini verdi. Ayrıca, bölgedeki güvenlik durumunu köklü bir şekilde değiştirecek adımlar atılacağını belirten Gallant, kuzey sınırında kontrolü ele geçirme ve bölge sakinlerinin evlerine dönüşünü sağlama hedeflerinin olduğunu vurguladı.

Lübnan Ordusu güneyde hazır

Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise, İsrail’in kara harekatı planlarına karşılık, Lübnan’ın güneyine ordu göndermeye hazır olduklarını açıkladı. 

Mikati, 2006 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından alınan 1701 sayılı kararı hatırlatarak, Litani Nehri’nin güneyine ordu birliklerinin sevk edilmesi için hazırlık yaptıklarını belirtti. 

Lübnan'ın ateşkes sağlanmasının ardından, bu bölgedeki görevini Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile koordinasyon içinde yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa