Birleşmiş Milletler’den Lübnan için 'acil koruma' çağrısı

BM raportörleri, İsrail’in saldırdığı Lübnan’da, tehlike altındaki bölgelerde yaşayan sivillerin "acil koruma altına alınması" gerektiğini vurguladı.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 23:01
GÜNCELLEME
01 Ekim 2024 00:03
Birleşmiş Milletler’den Lübnan için 'acil koruma' çağrısı
BY
Barış Yılmaz Muhabir

BM’nin yaptığı yazılı açıklamada, Lübnan’daki çatışmalarla ilgili endişelerin dile getirildiği belirtilerek, "Gerginliklerin artışını şiddetle kınıyoruz. Sivillerin korunması zorunludur." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, İsrail ile Lübnan arasında tırmanan çatışmaların insani ve jeopolitik felaketler yaratabileceği ve bu durumun tüm bölgeyi etkileyebileceği konusunda uyarıda bulunuldu.

Hizbullah’ın İsrail’e yönelik füzeli saldırıları gerçekleştirdiğine işaret edilen açıklamada, buna karşılık İsrail’in Lübnan genelinde ayrım gözetmeyen saldırılar ve büyük ölçekli hava bombardımanlarıyla karşılık verdiği kaydedildi.

"Lübnan’a yönelik yıkıcı saldırıları kınıyoruz"

 Açıklamada, artan şiddetin, Filistin de dahil olmak üzere daha geniş bir coğrafyadaki sivillerin yaşam koşullarını olumsuz etkilediği ifade edilerek "İsrail’in, Gazze’de uyguladığı gibi Lübnan’a yönelik yıkıcı saldırılarını kınıyoruz." denildi.

"İsrail sivil hedeflere saldırıları meşrulaştırmaya çalışıyor"

Raportörler, İsrail'in, "Hizbullah üyelerinin sivillerin arasında gizlendiği ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı" iddialarıyla sivil hedeflere yönelik saldırılarını meşrulaştırmaya çalıştığını belirtti. Çatışmaların derhal durdurulması gerektiği vurgulanarak, BM Güvenlik Konseyi’nin bu süreçteki rolünün etkin bir şekilde yerine getirilmesi, şiddet ve keyfi yerinden edilme olaylarının artmaması gerektiği ifade edildi.

BM Özel Raportörlerinin rolü

BM özel raportörleri, "İnsan Hakları Konseyi’nin özel mekanizmaları" olarak bilinen bir sürecin parçasıdır. Bu mekanizmalar, belirli ülkelerin durumlarını veya küresel tematik sorunları bağımsız olarak inceleyen bilgi toplama ve izleme yöntemleriyle tanınır. Kurumun bağımsız uzmanları, gönüllülük esasına dayalı olarak faaliyet göstermektedir.

İsrail'in saldırılarında can kayıpları artıyor

Hizbullah ile 8 Ekim 2023’ten bu yana süregelen çatışmalar sonucunda, İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney bölgeleri ile Bekaa ve Baalbek’e yoğun hava saldırıları düzenledi. Lübnan yetkililerinin açıklamalarına göre, 17 Eylül’den bu yana 104’ü çocuk, 194’ü kadın olmak üzere toplam 1217 kişi hayatını kaybetti. Bu süre zarfında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın da 27 Eylül’de Beyrut’a yapılan hava saldırılarında öldüğü bildirildi.

Hizbullah, İsrail’e roket ve füze saldırılarıyla karşılık verirken, bu saldırılarda İsrail ordusunun üslerine yönelmekte ve büyük çapta bir hasar bildirilmediği ifade edilmektedir. İsrail bombardımanları sonucunda ülke genelinde yüz binlerce kişi yerinden oldu. Güney Lübnan'dan başkent Beyrut'a ve kuzeye doğru göç edenlerin yanı sıra, Suriye’ye de on binlerce kişinin kaçtığı kaydedilmektedir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa