Norveç'ten Rusya sınırına özel önlem

Norveç, yasa dışı sınır geçişlerini engellemek için Rusya sınırına tel örgü çekip sensörler yerleştirmeyi planlıyor.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
30 Eylül 2024 23:11
GÜNCELLEME
01 Ekim 2024 00:05
Norveç'ten Rusya sınırına özel önlem
CS
Canan Salman Muhabir

Norveç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, ülkenin güvenliğini artırmak amacıyla Rusya sınırına tel örgü çekmeyi planladıklarını açıkladı. Mehl, bu planla ilgili olarak Norveç'te yayın yapan NRK radyosuna değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Mehl, Norveç hükümetinin, yasa dışı sınır geçişlerini engellemek için bir dizi önlem üzerinde çalıştığını ve bunlar arasında Rusya sınırına tel örgü çekmek ve sınırda görev yapan personel sayısını artırmak gibi tedbirlerin bulunduğunu belirtti. 

Ancak, çekilmesi planlanan tel örgünün tek başına yeterli olmayacağını vurgulayan Mehl, güvenlik için ilave sensörlerin de kullanılacağını, bu sensörlerin insanların sınır bölgesine yaklaştığını tespit etmeye yardımcı olacağını ifade etti.

Mehl, “Bu önlem, Norveç ile Rusya arasındaki sınırın tamamında veya bir bölümünde uygulanabilir.” şeklinde konuştu.

Finlandiya'nın sınır kapatma kararı

Norveç’in bu hamlesi, komşu ülke Finlandiya'nın benzer bir karar almasıyla da ilişkilendiriliyor. Geçtiğimiz yıl Finlandiya, NATO'ya üye olduktan sonra, Rusya üzerinden ülkeye yasadışı yollardan giren 1300'den fazla göçmene karşı tedbir almak amacıyla 28 Kasım 2023'te kara sınırını kapatma kararı almıştı. Finlandiya, 4 Nisan 2024 itibarıyla, daha önce kapatılan bazı sınır geçiş noktaları ve limanların süresiz olarak kapalı kalacağını duyurmuştu.

2023 ve 2024 yıllarında gelenler arasında Afganistan, Mısır, Irak, Somali, Suriye ve Yemen gibi Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden göçmenlerin çoğunlukta olduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa