Beyaz Saray: "İsrail, Hizbullah'ın saldırı kapasitesini hedef alıyor"

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail'in Hizbullah'ın saldırma kapasitesini sürdüremeyeceğinden emin olmak istediğini savundu.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
01 Ekim 2024 00:07
GÜNCELLEME
01 Ekim 2024 01:23
Beyaz Saray: ''İsrail, Hizbullah'ın saldırı kapasitesini hedef alıyor''
CS
Canan Salman Muhabir

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail'in Lübnan'a yönelik kara saldırısı ve olası işgal hamlesi hakkında konuşmaktan kaçındı. Jean-Pierre, ABD'nin stratejik önceliğinin, Hizbullah’ın İsrail’e sınır ötesi saldırı kapasitesinin engellenmesi olduğunu vurguladı.

Günlük basın toplantısında İsrail'in Lübnan’a yönelik askeri hareketliliğine dair soruları yanıtlayan Jean-Pierre, İsrail’in savunma hakkına sahip olduğunu belirtti. Ancak operasyonların ayrıntıları konusunda yorum yapmayı İsrail ordusuna bıraktı.

"İsrail’in askeri operasyonları hakkında size bilgi verecek makam İsrail ordusudur." diyen Jean-Pierre, ABD'nin bölgedeki stratejik hedefinin Hizbullah’ın sınırdaki saldırı kapasitesini sona erdirmek olduğunu anladıklarını ifade etti.

"Ateşkesi destekliyoruz"

Brifing sırasında Jean-Pierre’e, ABD’nin İsrail ile gerçekleştirdiği görüşmelerde gündeme gelen Lübnan'a yönelik kara harekâtı soruldu. Ancak Jean-Pierre, bu konuda ayrıntı vermekten kaçınarak, Başkan Joe Biden’ın, İsrail’in Lübnan’daki askeri operasyonlarını durdurmasını ve ateşkesin sağlanmasını istediğini belirtti.

Jean-Pierre, "Diplomasiye alan açacak bir ateşkesin olmasını istiyoruz," diyerek ABD'nin öncelikli hedefinin gerilimi azaltmak olduğunu söyledi.

Bu açıklamaların öncesinde, ABD’li bir yetkili CNN’e yaptığı açıklamada, İsrail’in Lübnan’a yönelik sınırlı bir kara operasyonu başlatmaya hazır olduğunu belirtmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da, İsrail’in bazı sınırlı askeri operasyonlar gerçekleştirdiğini ABD’ye ilettiğini, ancak daha geniş çaplı bir kara harekâtı konusunda soruları yanıtsız bıraktığını açıklamıştı.

Sivil kayıplar artıyor

8 Ekim 2023’ten bu yana Hizbullah ile yaşanan çatışmalarda İsrail, Lübnan'ın güneyine yönelik yoğun hava saldırıları düzenliyor. 23 Eylül’de gerçekleştirilen operasyonlar Bekaa ve Baalbek bölgelerine de yayıldı. Lübnanlı yetkililerin açıklamalarına göre, bu saldırılarda 104’ü çocuk, 194’ü kadın olmak üzere toplamda 1217 kişi yaşamını yitirdi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlenen İsrail hava saldırısında hayatını kaybetti. Örgüt, İsrail’e yönelik roket ve füze saldırılarıyla karşılık vermeye devam ederken, bu saldırıların çoğunlukla askeri hedefleri vurduğu bildirildi.

İsrail’in bombardımanları nedeniyle Lübnan’da yüz binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ülkenin güneyinden başkent Beyrut ve kuzey bölgelerine, ayrıca Suriye’ye doğru büyük bir göç dalgası yaşandığı ifade ediliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa