Japonya'da Kişida ve kabinesi istifa etti

Japonya'da Başbakan Kişida Fumio ve kabinesi istifa etti. LDP hakimiyetindeki mecliste İşiba Şigeru'nun başbakanlık görevine kesin gözüyle bakılıyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
01 Ekim 2024 08:40
GÜNCELLEME
01 Ekim 2024 08:40
Japonya'da Kişida ve kabinesi istifa etti
AA
Kaynak AA

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) liderliğine seçilen İşiba Şigeru'nun başbakanlığı devralması beklenirken, mevcut Başbakan Kişida Fumio ve kabinesi istifa etti. Devlet televizyonu NHK'nin haberine göre, Ekim 2021'den bu yana görevde olan Kişida ve kabinesi, İşiba'nın görevi üstlenmesi öncesinde toplu olarak görevlerinden ayrıldı.

Kişida: "Japonya Bir Dönüm Noktasında"

Görev süresi boyunca önemli zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Kişida, düzenlediği basın toplantısında Japonya'nın ekonomik, sosyal ve diplomatik alanlarda ciddi sorunlarla mücadele ettiğini söyledi. Bu süreçte "değişimi güce dönüştürme" çabalarında ilerleme kaydettiklerini ifade eden Kişida, görev süresi boyunca Japonya'nın karşı karşıya kaldığı krizleri aşmaya çalıştıklarını vurguladı.

İşiba Kabinesi Göreve Başlıyor

Geçen hafta yapılan LDP iç seçimlerinde Kişida'nın yerine partinin liderliğine seçilen İşiba Şigeru'nun, LDP ve ortağı Komeito'nun kontrolündeki mecliste başbakanlık görevini devralması kesin gözüyle bakılıyor. Meclisteki oylamanın ardından kabinenin duyurulması ve İmparatorluk Sarayı'nda düzenlenecek törenle yeni hükümetin göreve başlaması bekleniyor.

Kişida'nın İstifası ve Siyasi Süreç

Önceki Başbakan Suga Yoşihide'nin 2020-2021 yıllarında görev süresinin ardından istifa etmesiyle, Ekim 2021'de başbakanlık koltuğuna oturan Kişida Fumio, geçtiğimiz haftalarda parti içi seçimlere katılmama kararı almıştı. Ağustos ayında yaptığı açıklamada, parti içi bir bağış skandalının kamuoyunda güven sarsıntısına yol açtığını ve bu nedenle istifa edeceğini duyurmuştu.

İşiba'nın Liderliğe Yükselişi

27 Eylül'de yapılan LDP kongresinde, 9 adayın katıldığı başkanlık yarışının ikinci turunda eski Tarım Bakanı ve Savunma Bakanı olarak görev yapan İşiba Şigeru, LDP'nin liderliğine seçildi. İşiba, daha önce de LDP Genel Sekreteri olarak önemli bir rol oynamıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa