Japonya'nın yeni başbakanı seçildi! Erken seçime kadar görevde kalacak

Japonya'nın yeni başbakanı olarak seçilen İşiba Şigeru'nun, erken genel seçimlere kadar görevini yürüteceği bildirildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
01 Ekim 2024 09:03
GÜNCELLEME
01 Ekim 2024 09:18
Japonya'nın yeni başbakanı seçildi! Erken seçime kadar görevde kalacak
AA
Kaynak AA

Japonya’da iktidar partisi LDP'nin (Liberal Demokrat Parti) yeni lideri olarak seçilen İşiba Şigeru, Temsilciler Meclisi’nde düzenlenen olağanüstü oturumda ülkenin başbakanı olarak göreve getirildi.

Japonya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde (Şuugin) yapılan oylamada, meclis üyeleri, ülkenin yeni başbakanını seçmek için sandığa gitti. İşiba, LDP ve ortağı Komeito partisinin kontrolündeki 465 üyeli meclisten 291 evet oyu alarak Japonya’nın 102'nci başbakanı oldu.

Parti içindeki en fazla adayın yarıştığı seçim oldu

Liberal Demokrat Parti'nin geçtiğimiz hafta yapılan liderlik yarışına iki kadın adayın da yer aldığı toplam dokuz kişi katılmıştı. Bu seçim, 1970'lerden bu yana parti içindeki en fazla adayın yarıştığı bir seçim olarak kaydedildi. İkinci tura kalan İşiba Şigeru, rakibi Takaiçi Sanae'yi mağlup ederek LDP’nin yeni lideri olarak seçilmeyi başardı.

27 Ekim'deki erken seçime kadar görevde kalacak

İşiba'nın yeni kabinesini kısa süre içinde duyurması beklenirken, başbakanlık görevine resmi olarak İmparatorluk Sarayı'nda yapılacak törenle başlayacağı bildirildi. Ayrıca, İşiba’nın bu görevi, 27 Ekim’de gerçekleştirilmesi planlanan erken genel seçimlere kadar sürdürmesi öngörülüyor.

Eski Başbakan Kişida Fumio, geçtiğimiz ağustos ayında, parti içinde ortaya çıkan siyasi bağış fonu skandalının ardından kamuoyunda oluşan güven kaybı nedeniyle istifa edeceğini açıklamıştı. Bu süreçte Kişida, geçtiğimiz hafta yapılan LDP liderlik seçimlerine katılmamayı tercih etmiş ve kabinesiyle birlikte bu sabah itibariyle istifa etmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa