NATO'da Mark Rutte dönemi: 3 önceliğini açıkladı

NATO Genel Sekreterliği görevini devralan Mark Rutte, öncelik vereceği 3 konuyu açıkladı. Rutte'nin Trump hakkındaki açıklaması dikkat çekti.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
01 Ekim 2024 12:59
GÜNCELLEME
01 Ekim 2024 14:17
NATO'da Mark Rutte dönemi: 3 önceliğini açıkladı
Hakan Öksüz Editör

Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında gerçekleştirilen resmi törenle NATO Genel Sekreterliği görevini Mark Rutte'ye devretti. 

Törende bir konuşma yapan Rutte, kendisine güvenerek bu görevi veren tüm müttefik ülkelere teşekkür etti.

Stoltenberg'e övgü dolu sözler

Selefi Jens Stoltenberg'e hitap eden Rutte, "Örnek bir Genel Sekreter oldunuz. NATO'yu bugün daha büyük, güçlü ve birleşik bir hale getirdiniz. Liderliğiniz sayesinde sağlam bir ittifak devralıyorum" dedi. 

3 önceliğinden bahsetti

NATO'yu güçlü tutma hedefinin, başlıca önceliği olacağını kaydeden Rutte, kolektif savunmanın önemine dikkat çekti.

Savunma harcamalarının artırılması ve Ukrayna'nın NATO'ya üyelik sürecinin hızlandırılmasına yönelik çalışmalara öncelik vereceğini belirten Rutte, Asya-Pasifik gibi bölgelerde işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Ukrayna vurgusu

Rutte, Ukrayna'nın NATO üyesi olmasının gerekliliğine dikkat çekerek, "Güçlü ve bağımsız bir Ukrayna olmadan Avrupa'da kalıcı bir güvenlik mümkün değil" ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği'ni NATO'nun "benzersiz ve temel ortağı" olarak nitelendiren Rutte, AB ile işbirliğinin sürdürüleceğinin altını çizdi.

Stoltenberg görevi devretti

Jens Stoltenberg ise konuşmasında Rutte'nin Hollanda'da dört koalisyon hükümetine liderlik ettiğini hatırlatarak, uzlaşma sağlama yeteneğinin NATO'da da çok değerli olacağını belirtti. 

Rutte'ye görevini devreden Stoltenberg, personelle vedalaştıktan sonra uzun süre alkışlanarak karargahtan ayrıldı.

"Trump konusunda endişem yok"

Rutte, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın, 5 Kasım'da ABD'de başkanlık koltuğuna oturması ihtimali ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa