Emekli maaşı farkı nasıl giderilir? Masada olabilecek formül...

2024-2025 emekli maaşı farkının nasıl giderilebileceğine, masada hangi formülün olabileceğine ilişkin Ersin Konar, Ankara Masası'na açıklamalarda bulundu.

Ecem Çetin Muhabir
YAYINLAMA
01 Ekim 2024 13:05
GÜNCELLEME
01 Ekim 2024 14:57
Emekli maaşı farkı nasıl giderilir? Masada olabilecek formül...
Ecem Çetin Muhabir

Son günlerde 2024 yılında emekli olacaklar işçiler ile 2025 yılında emekli olacak işçilere bağlanacak emekli aylıkları arasındaki fark, gündemi meşgul ediyor.

2024 ve 2025 yıllarında işçi ve Bağ-Kur emeklileri arasında maaş farkları ortaya çıkacak. 2024 yılının ikinci yarısında emeklilik başvurusunda bulunanların, 2025 yılının ilk yarısında emekli olacak kişilerden yaklaşık yüzde 30 oranında daha fazla maaş alacağı öngörülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuda bir netlik olmadığını ekiplerin çalışma halinde olduğunu söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çalıştıklarını ifade eden Bakan Işıkhan, cumhurbaşkanı yardımcısı ile bir araya gelip görüşeceklerini ifade etti. 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, bu konuya ilişkin Ankara Masası'na açıklamalarda bulundu. 

"Hükümetimiz bununla ilgili çalışma başlattı ve dolayısıyla bu farkın kaldırılacağına eminim"

Hükümetin kesinlikle böyle bir şeye izin vermeyeceğini bununla ilgili çalışma başlatıldığını ifade eden Ersin Konar, bu farkın kaldırılacağını söyledi. 

Konar, şu ifadeleri kullandı;

"2024'te emekli olmak mı 2025'te emekli olmak mı? Maaş oranlarını yüzde 30 oranında düşürüyor diye bir ortada söz dolanıyor. Elbette böyle bir şey var ama sayın bakanımızın söylediği gibi ben aşağı yukarı 3 aydır da aynı şeyi söylüyorum; Hükümetimiz kesinlikle böyle bir şeye izin vermez, veremez de. Ayrı bağlama sistemindeki bir sıkıntıdan dolayı ya da bir problemden dolayı yüzde 30 fark edeceği söyleniyor ama hükümetimiz bununla ilgili çalışma başlattı ve dolayısıyla bu farkın kaldırılacağına eminim"

"Vatandaş, prim nedeniyle 2025'te emekli olmak istiyor"

"Ama vatandaşlarımızın aslında derdi 2024 12. ay ile 2025 ocak ayında müracaat etmeleri sadece bir aylık süre fark ettiriyor ama 30 yıllık primleri yüksekten yatan bir vatandaşımızın kıdem tazminatını aşağı yukarı 250-300 yukarı çıkartmış oluyor. Burada vatandaşlarımızın 2025'teki müracaat etme isteme sebepleri ise o 250 bin lira 300 lira farkı kaçırmamak. Dolayısıyla yani böyle bir sıkıntı olmasa 2024'ün 12. ayıyla 2025'in ocak arasındaki fark olmayacak. Dolayısıyla o aradaki kıdem tazminatının yükselmesinin farkını kaçırmamak için 2025 ocak ayını beklemek istiyor vatandaşlarımız."

2025 ocak ayında maaşların yüzde 30 düşürülecek denmesinin vatandaşları tedirgin ettiğini ifade eden Konar, hükümetin bu problemi çözeceğini ve bu sıkıntının yaşanmayacağını belirtti. 

Çözüm için nasıl bir formül üretilebilir? 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, "Bu sorunun çözümü için nasıl bir formül üretilebilir?" sorusuna ise şu yanıtı verdi; 

"Yani en azından şöyle bir şey yapılabilir; Tabii bunu farazi olarak söylüyorum. Şu an bakanlık çalışma yapıyor dışarı sızan bir şey yok. Emekli maaşlarını primlere yüksekten yatan için yüzde otuz oranın da arttırabilir. Dolayısıyla yüzde otuz arttırdığında aynı seviyeye gelmiş olur. Yani en basit çözüm bu olarak görebiliyorum. 2025'te emekli olacakların o da primleri yüksekten yatanların aylık bağlama oranlarını yüzde 30 oranında arttırırlarsa en basit olarak söylüyorum tabi bunun uygulama olarak bilgisayar üzerinden de sistem üzerinden de yapılabilir ama bir düzenlemeyle bu eski haline gelebilir diye düşünüyorum ama ben bu açığın kapanacağına çok çok eminim yani bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum"

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa