Eylül ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak?

Perşembe günü TÜİK tarafından açıklanacak eylül ayı enflasyonun politika faizinin altına inmesi bekleniyor.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
01 Ekim 2024 14:14
GÜNCELLEME
01 Ekim 2024 14:22
Eylül ayı enflasyonu ne zaman açıklanacak?
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Eylül ayı enflasyonu, TÜİK tarafından 3 Ekim Perşembe günü açıklanacak ve enflasyonun aylık yüzde 2,2 artması, yıllık bazda ise yüzde 48,3'e gerilemesi bekleniyor. Bu, yıllık enflasyonun politika faizinin altına düşebileceği anlamına geliyor. 

19 ekonomistin katıldığı ankete göre, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 43 civarında. Aylık enflasyon tahminleri yüzde 2 ile yüzde 2,8 arasında değişirken, yıl sonu enflasyon tahminleri ise yüzde 41 ile 45 arasında seyrediyor.

2024 yılı başında fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammı nedeniyle enflasyon hızlanmış, mayıs ayında TÜFE yüzde 75,45 ile zirve yapmıştı. Yaz aylarında ise fiyat artışları yavaşlayarak enflasyonda gerilemeye yol açtı. 

Temmuz ayında sigara ve akaryakıt zamları gibi unsurların etkisiyle enflasyon yükselse de, yıllık bazda yüzde 61,78'e geriledi. Ağustosta eğitim kaleminin etkisiyle enflasyon aylık yüzde 2,47 arttı, ancak yıllık bazda yüzde 51,97'ye düştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası , eylül ayında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu, ancak Para Politikası Kurulu metninde daha önce yer alan "sıkılaştırma" ifadesi bu ay kullanılmadı. Ekonomistler, bu değişikliğin son çeyrekte bir faiz indirimi ihtimaline işaret edebileceğini belirtiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa