İran düğmeye bastı! Orta Doğu diken üstünde

ABD, İran'ın İsrail'e saatler sonra balistik füze ile saldıracağını öne sürerken bölgedeki diplomatlarına ise güvenli alan uyarısında bulundu.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
01 Ekim 2024 17:26
GÜNCELLEME
01 Ekim 2024 17:51
İran düğmeye bastı! Orta Doğu diken üstünde
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

İsrail, Lübnan'ın güneyine yönelik kara harekatına başladı ve Hizbullah hedeflerine karşı sınırlı operasyonlar başlattığını duyurdu.

Orta Doğu diken üstünde

İsrail ordusunun açıklamasına göre, bu operasyonlar sınıra yakın bölgelerdeki köylerdeki Hizbullah hedeflerini vurmayı ve Kuzey İsrail'e yönelik acil tehditleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor. 

Kara kuvvetlerine İsrail Hava Kuvvetleri ve topçu birlikleri tarafından destek verildiği belirtilirken, operasyonların "Kuzey Okları" adı altında yürütüldüğü ifade edildi. Bu operasyon, Gazze ve diğer bölgelerdeki çatışmalarla eş zamanlı olarak sürdürülüyor.

ABD'den İsrail'e savaş uçağı filosu

ABD Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD'nin ihtiyaç duyulması halinde İsrail'in güvenlik ve savunmasını desteklemek üzere Ortadoğu'ya ‘birkaç bin’ asker göndereceğini duyurdu. Açıklamadan kısa süre sonra ise ABD,  F-22 saldırı uçağı filolarını bölgeye gönderdi. 

İran, İsrail'e balistik füze ile saldıracak

Bu gelişmelerin ardından, ABD'den İran'a yönelik uyarılar geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda, İran'ın İsrail'e balistik füze saldırısı hazırlığında olduğuna dair işaretler bulunduğu belirtildi. İsrail'in de İran'ın saldırısına karşılık vereceği öne sürüldü. 

Netanyahu uyardı, İran için düğmeye basıldı

ABD, İran'ı böyle bir saldırının ciddi sonuçları olacağı konusunda uyardı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da dün İran halkına hitaben bir mesaj yayınlayarak, İran rejiminin ülkeyi tehlikeli bir yola sürüklediğini söylemişti. Bu gelişmeler, Orta Doğu'da gerginliğin hızla tırmanacağını daha da ortaya çıkardı. 

ABD'den diplomatlara çağrı

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, diplomatlarına yönelik bir uyarı mesajı göndererek, güvenlik riskleri nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar evlerinden çıkmamalarını talep etti. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa