Borç yapılandırmasında dikkat çeken 2 bin 222 lira ayrıntısı

Merkez Bankası ve BDDK tarafından yapılan açıklamalarla, borç yapılandırma süreci resmiyet kazandı. İşte borç yapılandırmasının detayları...

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
01 Ekim 2024 19:35
GÜNCELLEME
01 Ekim 2024 20:00
Borç yapılandırmasında dikkat çeken 2 bin 222 lira ayrıntısı
EK
Esra Koçak Editör

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yaptığı açıklamalarla, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin önemli ayrıntılar netleşti. Bu düzenleme, vatandaşların finansal yükünü hafifletmeyi amaçlıyor ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile bankalar arasındaki görüşmeler sonucunda hayata geçiriliyor.

60 aya kadar vade imkanı

BDDK tarafından yapılan açıklamaya göre, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar için 60 aya kadar vade imkanı sunulacak. Özellikle 30 günden fazla gecikmeye giren anapara ve faiz ödemeleri, ilave bir krediye ihtiyaç duymadan yapılandırılabilecek. Bu düzenleme, ödeme zorluğu çeken kişilere önemli bir finansal rahatlama sağlayacak.

Borçlar 90 milyar TL'yi aştı

BDDK verilerine göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının toplamı ciddi bir mali yük oluşturuyor. Bireysel kredi kartı borcu 43 milyar 754 milyon TL, ihtiyaç kredisi borcu ise 45 milyar 887 milyon TL seviyesine ulaşmış durumda. Toplamda 90 milyar TL’yi aşan bu borçlar, yapılandırma sürecinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Ödeme planları ve faiz oranları

Yapılandırma kapsamında sunulan ödeme planlarının örnekleri de açıklandı. Örneğin, 50 bin TL borcu olan bir vatandaş, borcunu 12 ay vadeyle ödemek isterse aylık 5 bin 340 TL taksit ödeyerek toplamda 64 bin 91 TL geri ödeme yapacak. Aynı şekilde, 100 bin TL borcu olan bir kişi ise 12 ay vadede aylık 10 bin 681 TL taksitle toplamda 128 bin 181 TL geri ödeyecek. 60 ay vadeye yaymak isteyenler için 50 bin TL’lik borcun aylık taksidi 2 bin 222 TL, 100 bin TL’lik borcun taksidi ise 4 bin 456 TL olacak.

Faiz oranları ve yürürlük tarihi

Yeni yapılandırma düzenlemesi, TCMB'nin belirleyeceği faiz oranlarıyla birlikte daha avantajlı hale gelecek. Özellikle kredi kartı borcu düşük olanlar, daha düşük faiz oranlarından faydalanabilecek. Yeni faiz oranları 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek.

Bu yapılandırma, borçlular için daha esnek ödeme planları sunarak, finansal yüklerini hafifletme fırsatı yaratacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa