İran'dan saldırı sonrası 'meşru müdafaa' mektubu...

İran, İsrail'e yönelik füze saldırısının "BM Şartı'nın 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkı uyarınca" gerçekleştirildiğini belirtti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
02 Ekim 2024 06:30
GÜNCELLEME
02 Ekim 2024 06:30
İran'dan saldırı sonrası 'meşru müdafaa' mektubu...
AA
Kaynak AA

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, BM Güvenlik Konseyi'ne bir mektup göndererek İran’ın İsrail’in askeri ve güvenlik hedeflerine yönelik düzenlediği füze saldırısını bildirdi. Mektupta, bu saldırının BM Şartı'nın 51. maddesine göre "meşru müdafaa hakkı" kapsamında gerçekleştirildiği vurgulandı.

İsrail’in İhlallerine Cevap

İran, saldırıyı "siyonist rejimin" İran’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik ihlallere karşılık olarak düzenlediğini belirtti. Mektupta, İsrail'in ihlallerine örnek olarak Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’ye yönelik suikast girişimi, Lübnan'daki İran Büyükelçisi’nin yaralanması ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a yönelik suikast planları gösterildi.

Sadece Askeri Hedeflere Yönelik Saldırı

Mektupta, İran’ın etik prensipler ve uluslararası insancıl hukuka uygun olarak sadece askeri ve güvenlik hedeflerini vurduğu ifade edildi. İsrail'in ise aksine, masum sivilleri hedef aldığı öne sürüldü.

İran’ın Sert Yanıt Uyarısı

İran, mektubunda BM Güvenlik Konseyi'nin hareketsiz kalmasının İsrail’e uluslararası hukuku ihlal etme fırsatı tanıdığını belirtti. Ayrıca, İsrail’in olası yeni saldırılarına karşı "hızlı, kararlı ve çok daha güçlü" bir yanıt vereceği uyarısında bulunarak, bölgesel bir savaşın engellenmesi için BM'nin acil müdahalesi çağrısında bulundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa