İran'ın füze saldırısı sonrası altın ve petrol fiyatları yükseldi

İran'ın dün akşam saatlerinde İran'a düzenlediği balistik füze saldırısının ardından altın ve petrol fiyatlarının yükselişe geçtiği görüldü.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
02 Ekim 2024 09:02
GÜNCELLEME
02 Ekim 2024 09:19
İran'ın füze saldırısı sonrası altın ve petrol fiyatları yükseldi
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

İran, dün İsrail'i 200'den fazla balistik füze ile hedef aldı. Orta Doğu'da gergin hava iyice tırmanırken İran tarafından düzenlenen saldırının, altın ve petrol fiyatlarındaki etkisi de hissedildi.

Orta Doğu'da son günlerde artan gerginlik, İran'ın İsrail'e saldırdığı yönündeki haberlerle iyice tırmandı ve bu durum finansal piyasalarda büyük dalgalanmalara yol açtı. Yatırımcılar, jeopolitik belirsizliklerin etkisi sonucunda daha güvenli olarak görülen varlıklara yöneldiler. Böylece piyasalarda belirgin bir değişime tanıklık edildi.

Altın ve tahvil fiyatları yükselirken, hisse senetlerinde düşüşler yaşandı. Altının ons fiyatı, yüzde 1,3'lük bir artışla 2 bin 673 dolara yükseldi. Aynı zamanda dolar endeksi güçlenirken, petrol fiyatlarında da ciddi bir artış kaydedildi.

Bölgede yaşanan bu gerginlik, gelecekte petrol arzına yönelik endişeleri artırarak enerji piyasalarını etkiledi. Ham petrol fiyatları yaklaşık yüzde 4 oranında yükseldi.

Söz konusu artış, enerji sektöründe yüzde 1,8'lik bir artışı da beraberinde getirdi. Brent petrol fiyatı yüzde 4,6'lık bir artış ile 75 doları geçti. ABD tipi ham petrol de yüzde 4,8'lik bir artış ile 71,5 dolar seviyesine ulaştı.

Borsa İstanbul da olumsuz etkilendi

Petrol fiyatları, Bölgede tırmanan gerginlik öncesinde arz fazlası ve sınırlı küresel talep nedeniyle iki haftanın en düşük seviyelerindeydi ancak bölgeden yapılacak ham petrol ihracatına olası bir darbe, fiyatları hızla yukarı çekti. Bu durum, Borsa İstanbul'u olumsuz etkiledi.

BIST 100 endeksi gün içinde yüzde 3'ün üzerinde değer kaybı yaşadı. Bankacılık endeksi de yüzde 5'e yakın bir düşüşe tanıklık etti. Güne hafif yükselişle başlayan endeks, kapanışa doğru sert düşüşlerle yüzde 3,25 oranında gerileyerek 9 bin 351 puandan günü tamamladı. İran-İsrail gerilimi, bu sert satışların en büyük nedeni olarak gösteriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa