İran ABD’ye bilgi verdi: Operasyon sona erdi, İsrail saldırırsa…

İran, ABD’ye “operasyon sona erdi. İsrail karşılık vermezse, biz de devam etmeyeceğiz” bilgisini verdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
02 Ekim 2024 11:49
GÜNCELLEME
02 Ekim 2024 12:02
İran ABD’ye bilgi verdi: Operasyon sona erdi, İsrail saldırırsa…
AA
Kaynak AA

ABD'ye saldırıların sona erdiği iletildi

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İsrail’e yönelik düzenlenen füze saldırılarının ardından ABD’ye mesaj gönderdiklerini açıkladı. Erakçi, İsviçre Büyükelçiliği aracılığıyla Washington’a ilettikleri mesajda, İsrail’in karşılık vermemesi halinde saldırıları sürdürmeyeceklerini belirttiklerini söyledi. İran ayrıca, ABD’nin bölgedeki güçlerinin müdahale etmesi durumunda Amerikan hedeflerinin de vurulacağı uyarısında bulundu.

İsviçre Büyükelçiliği aracılığıyla diplomatik uyarı

Erakçi, İran devlet televizyonuna verdiği demeçte, saldırı sonrası ABD’ye net bir mesaj ilettiklerini ve bu eylemlerinin Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın 51. maddesi kapsamında meşru savunma olduğunu vurguladıklarını ifade etti. İran’ın ABD’ye yönelik bu mesajı, İsviçre aracılığıyla resmi olarak aktarıldı. ABD'nin diplomatik çıkarlarını İsviçre temsil ettiği için bu yolla iletişime geçildi.

ABD'ye müdahale etmeyin uyarısı

İran, füze saldırılarının ardından ABD’nin bölgede herhangi bir müdahalede bulunmaması gerektiği konusunda güçlü bir uyarı yaptı. Erakçi, "Amerikan güçlerini geri çekilmeleri konusunda uyardık, aksi takdirde sert bir karşılıkla karşılaşacaklar" dedi. İran’ın bu konuda kararlılığını vurgulayan Erakçi, tüm taraflarla bu mesajı paylaştıklarını söyledi.

İran'ın İsrail'e füze saldırısı: 'Fettah-1' ilk kez kullanıldı

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e yönelik gerçekleştirilen füze saldırısının, Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı General Abbas Nilfuraşan’ın öldürülmesine misilleme olarak yapıldığını duyurdu. Saldırıda yüzlerce füze fırlatılırken, İran ilk kez hipersonik Fettah-1 füzelerini kullandığını açıkladı. İran, İsrail’in askeri bir yanıt vermesi durumunda "yıkıcı karşılık" göreceği uyarısını yineledi.

İran Cumhurbaşkanı'ndan sert mesaj

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail’e karşı yapılan saldırının meşru haklar doğrultusunda gerçekleştirildiğini söyledi. Pezeşkiyan, "Saldırgan değiliz ancak tehditlere karşı kararlıyız. İran'la çatışmaya girmeyin" ifadelerini kullandı.

İsrail Kabinesi misilleme hazırlığında

İran’ın füze saldırısının ardından Batı Kudüs’te bir sığınakta toplanan İsrail Kabinesi, misilleme kararı aldı. Ancak saldırıya nasıl karşılık verileceği konusunda henüz net bir karar verilmediği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yayımladığı videolu açıklamada İran’ın büyük bir hata yaptığını ve bunun bedelini ödeyeceğini söyledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa