Bakan açıkladı: Oruç Reis, hafta sonu Somali yolcusu! Petrol arayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, petrol arama çalışmaları için MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin Somali'ye gönderileceğini bildirdi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
02 Ekim 2024 13:14
GÜNCELLEME
02 Ekim 2024 17:20
Bakan açıkladı: Oruç Reis, hafta sonu Somali yolcusu! Petrol arayacak
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bugün TESAB (Türkiye Elektrik Sanayi Birliği) tarafından gerçekleştirilen bir konferansta önemli açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, petrol arama çalışmaları kapsamında MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin Somali'ye gönderileceğini bildirdi.

Bakan Bayraktar, cumartesi gününü işaret etti

Bayraktar, söz konusu MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin cumartesi günü uğurlanacağını aktarırken söz konusu geminin üç boyutlu sismik faaliyetler gerçekleştireceğini dile getirdi.

Bayraktar, önceden yaptığı bir açıklamada, Somali denizlerinde Türkiye tarafından üç blokta hidrokarbon kaynağı aranacağını bildirmişti.

Somali ile petrol paylaşımı yapılacak

Somali'de üç sahada 15.000 kilometrelik deniz yetki alanında Türkiye'nin arama ruhsatına sahip olduğu biliniyor. Somali'de muhtemel bir keşif halinde "üretim paylaşım anlaşması"nın devreye gireceği ve Somali devleti ile petrolün bu anlaşma çerçevesinde paylaşılacağı ifade ediliyor.  Denizlerde hidrokarbon arama ve üretim faaliyetlerinde Türkiye, birden çok gemiden oluşan filosuyla gücüne güç katıyor.

İki sismik araştırma gemisi ve dört sondaj gemisi var

Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis isimli sismik araştırma gemilerine ve Abdülhamid Han, Kanuni, Yavuz ve Fatih isimli sondaj gemilerine sahip olan Türkiye'nin böylesine güçlü bir filoya sahip olması, ülkenin enerji bağımsızlığı hedefi doğrultusunda önemli bir adım olarak görülüyor. Özellikle Somali'deki arama çalışmaları, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve dışa bağımlılığı azaltma stratejisi için büyük bir fırsat sunuyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa