Teknoloji devi Apple'a suçlama: İşçi haklarını ihlal ediyor

Teknoloji devi Apple'ın işçi haklarını ihlal ettiği öne sürülüyor. İddiaya göre; şirket, çalışanların sosyal medya kullanımına bile kısıtlama getiriyor.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
02 Ekim 2024 15:35
GÜNCELLEME
02 Ekim 2024 15:54
Teknoloji devi Apple'a suçlama: İşçi haklarını ihlal ediyor
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

NLRB (ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu), Apple'ı iş yeri kurallarını ihlal ederek çalışanlarının örgütlenme ve daha iyi çalışma koşulları talep etme haklarını engellemekle suçladı.

NLRB'ye göre; Apple, çalışanlarına yasa dışı gizlilik, ifşa etmeme ve rekabet etmeme anlaşmaları imzalatarak çalışanların iş yeri haklarını kullanmalarını kısıtladı.

Ayrıca şirketin, sosyal medya ve suiistimal politikalarının aşırı geniş olduğu ve çalışanların haklarını zedelediği iddia ediliyor. Şikâyette Apple'ın, çalışanlarını federal iş kanunu kapsamındaki haklarını kullanırken baskı altına aldığı, kısıtladığı ve zorladığı ileri sürülüyor.

Apple, bu iddiaları reddederek her zaman çalışanlarının ücret, çalışma saatleri ve koşullarını tartışma hakkına saygı duyduğunu ve bu tutumun istihdam politikalarına da yansıdığını belirtti. Şirket sözcüsü, duruşmada gerçekleri paylaşmaya devam edeceklerini vurguladı.

"Çalışanlar ücret eşitliğini ve cinsiyet ayrımcılığını tartışamıyor" iddiası

Bu şikâyet, Apple'ın eski mühendislik yöneticisi Ashley Gjovik'in 2021 yılında şirket aleyhine yaptığı suç duyurusuna dayanıyor. Gjovik, Apple’ın gizlilik ve sosyal medya kurallarının, çalışanların ücret eşitliği ve cinsiyet ayrımcılığı gibi konuları tartışmalarını engellediğini iddia etti.

Ayrıca, Gjovik, NLRB’ye şikayette bulunduğu ve diğer çalışanları örgütlemeye çalıştığı için Apple'ın kendisine yasa dışı misilleme yaptığını öne sürdü.

Apple'ın karşı karşıya olduğu başka davalar da var

Apple, bu davanın yanı sıra en az iki başka dava ile de karşı karşıya. Şirketin Atlanta’daki bir mağazadaki sendika kampanyasına müdahale ettiği ve Kaliforniya'daki merkezinde bir çalışanı eleştirileri nedeniyle işten çıkardığı iddia ediliyor.

Apple kendi yaptığı yanlışları reddetse de NLRB, Manhattan’da bir mağazadaki yöneticinin bir çalışanı sendika desteği hakkında yasa dışı bir şekilde sorguladığına karar verdi. 2022'den bu yana ABD'deki iki Apple mağazası sendikalaştı ve bu süreç başka mağazalarda da devam ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa