Danimarka: Filistin'de iki devletli çözüm için askeri müdahale gerekli

Danimarka, Filistin konusunda iki devletli çözüme ulaşabilmek için uluslararası askeri müdahalenin gerekli olduğunu belirtti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
02 Ekim 2024 15:41
GÜNCELLEME
02 Ekim 2024 16:37
Danimarka: Filistin'de iki devletli çözüm için askeri müdahale gerekli
AA
Kaynak AA

Uluslararası müdahale iki devletli çözüm için bir yol olabilir

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Orta Doğu’daki Filistin-İsrail sorununa dair yaptığı açıklamada, uluslararası bir askeri müdahalenin iki devletli çözümü dayatmak için bir seçenek olabileceğini belirtti. Danimarka haber ajansı Ritzau'ya konuşan Frederiksen, "Orada olup bitenlere görünürde bir çözüm yok ve olayların devam etmesine izin vermenin bir anlamı yok." dedi.

Uluslararası toplumun güç kullanarak çözümü dayatması gerektiği vurgusu

Frederiksen, uluslararası toplumun artık iki devletli çözümü güç kullanarak dayatması gerektiğini savundu. Başbakan, bu çözümün ancak dünya toplumlarının ortak bir kararı ve güç kullanımı ile mümkün olabileceğini dile getirdi.

Askeri müdahale mümkün mü?

Bir askeri müdahalenin mümkün olup olmadığı sorusuna Frederiksen, "Evet, mümkün. Uluslararası toplum geçmişte de başka çatışmalara müdahale etti ve bu sayede bazı çözümler dayatıldı." şeklinde yanıt verdi. Frederiksen, bu müdahalelerin başarıyla sonuçlandığını hatırlattı ve benzer bir adımın Filistin sorunu için de atılabileceğini söyledi.

Danimarka’nın iki devletli çözüm konusundaki tavrı

Frederiksen, daha önce de uluslararası toplumu Filistin meselesinde iki devletli çözümü desteklemeye çağırmıştı. Danimarka, bu bağlamda, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) yıllık 105 milyon Danimarka kronu (yaklaşık 15,3 milyon dolar) yardımda bulunacağını mart ayında açıklamıştı.

Filistin'in devlet olarak tanınması reddedildi

Danimarka Parlamentosu, mayıs ayında, Filistin’in devlet olarak tanınmasına yönelik bir yasa tasarısını gerekli ön koşulların bulunmadığını öne sürerek reddetmişti. Bu karar, Filistin meselesinde Danimarka’nın resmi politikasını netleştiren bir adım olarak değerlendirilmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa