Aliyev, Ermenistan’ın özür dilemesini istedi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, işlediği tüm suçlardan dolayı Ermenistan'ın özür dilemesini istedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
02 Ekim 2024 16:41
GÜNCELLEME
02 Ekim 2024 16:47
Aliyev, Ermenistan’ın özür dilemesini istedi
AA
Kaynak AA

Azerbaycan'dan Ermenistan’a suçlama: Ekolojik ve kültürel yıkım

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın işgal döneminde Azerbaycan topraklarında büyük bir ekolojik, şehir ve kültür katliamı yaptığını belirtti. Aliyev, "Ermenistan, işlediği tüm bu suçlardan dolayı özür dilemelidir" ifadelerini kullanarak Erivan'a suçlamalarını yöneltti.

Uluslararası Ombudsmanlar Forumu'na gönderilen mektup

Aliyev, Bakü’de düzenlenen Uluslararası Ombudsmanlar Forumu’na katılanlara hitaben bir mektup gönderdi. Mektubunda, Azerbaycan’ın egemenliğini ve anayasal düzenini tam olarak sağladığını vurgulayan Aliyev, ülke topraklarındaki ayrılıkçılığı sona erdirdiklerini ifade etti.

Azerbaycan’ın toprakları 30 yıl işgal altında kaldı

Aliyev, Ermenistan'ın yaklaşık 30 yıl boyunca uluslararası hukuku, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını ve diğer uluslararası kuruluşların tavsiyelerini hiçe sayarak Azerbaycan topraklarını işgal ettiğini hatırlattı. Bu işgal sebebiyle 1 milyondan fazla Azerbaycanlının yerinden edildiğini vurguladı.

İşgalin çevresel ve kültürel sonuçları hala hissediliyor

Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan’ın işgali sırasında Azerbaycan topraklarında gerçekleştirdiği yıkımların halen ciddi sonuçlar doğurduğunu belirtti. Özellikle insanların yaşamlarını ve çevreyi tehdit eden unsurların devam ettiğini vurgulayan Aliyev, ekolojik felaketin yanı sıra şehir ve köylerin yıkıldığını, toprakların mayınlandığını ve dini-kültürel mirasın yok edildiğini dile getirdi.

Ermenistan’ın kayıplar ve toplu mezarlara ilişkin bilgi vermeyi reddettiği iddiası

Aliyev, Ermenistan’ın 1. Karabağ Savaşı’nda kaybolan kişilerin akıbeti ve toplu mezarların yerleri hakkında bilgi vermeyi reddettiğini de mektubunda dile getirdi. Bu nedenle Ermenistan’ın işlediği suçlar için özür dilemesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa