AKPM, Assange'ı "siyasi tutuklu" olarak kabul etti

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange hakkında "siyasi tutuklu" nitelemesi yapan önerge AKPM’den geçti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
02 Ekim 2024 16:58
GÜNCELLEME
02 Ekim 2024 17:04
AKPM, Assange'ı ''siyasi tutuklu'' olarak kabul etti
AA
Kaynak AA

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Assange için önergeyi onayladı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın "siyasi tutuklu" olarak kabul edilmesini öngören önergeyi onayladı. Fransa’nın Strazburg kentinde merkezi bulunan AKPM, Assange’ın tutukluluk durumu ve aldığı cezanın insan hakları üzerindeki etkilerini ele aldı. Önerge, 13 "hayır" oyuna karşılık 88 "evet" oyuyla kabul edilirken, 20 milletvekili çekimser oy kullandı.

Assange’ın serbest bırakılması memnuniyetle karşılandı

Önergenin kabul edilmesinin ardından, AKPM Genel Kurulu’nda bulunan milletvekilleri Assange’ı alkışladı. Önergede, özgür basının demokratik devletler için önemine dikkat çekilerek, Assange’ın serbest bırakılmasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Ayrıca, İngiliz makamlarının Assange’ın ifade özgürlüğünü koruyamamış olmasından duyulan üzüntü dile getirildi.

ABD'nin casusluk yasasında reform yapılması talebi

AKPM, ABD’nin casusluk yasasında acil reform yapması gerektiğini vurguladı. Önergede, ABD’nin WikiLeaks ve Assange’ın ortaya çıkardığı insan hakları ihlalleri ve savaş suçları iddiaları hakkında şeffaf bir soruşturma başlatması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, Assange’a yöneltilen casusluk suçlamalarının bilgi toplama ve yayımlama faaliyetlerine dayandığı, bu suçlamaların Assange’ı müebbet hapis riskiyle karşı karşıya bıraktığı belirtildi.

Assange’ın siyasi tutuklu olarak kabul edilmesi

AKPM’nin 1900 sayılı "Siyasi Tutuklu Tanımı" başlıklı kararına dayanan önergede, Assange’ın durumunun bu kriterlere uygun olduğu ve siyasi tutuklu olarak kabul edilmesinin haklı olduğu vurgulandı. Milletvekilleri, Assange’ın serbest bırakılması için yapılan çalışmaları destekledi.

Milletvekillerinden Assange'a destek

İrlandalı milletvekili Paul Gavan, konuşmasında AKPM’nin en kötü anlarından birinin Filistin halkına yönelik soykırıma karşı tavır almaması olduğunu söylerken, Assange’ın AKPM önünde konuşmasının ise en iyi an olduğunu belirtti. Avusturyalı milletvekili Petra Bayr ise Assange’a cesareti için teşekkür ederken, serbest bırakıldıktan sadece 3 ay sonra AKPM’de bulunmasının önemine dikkat çekti.

Assange’ın dava süreci

Julian Assange, kurucusu olduğu WikiLeaks aracılığıyla 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki askeri suçlarını ortaya koyan 251.000 gizli belge yayımlamıştı. 2012’de Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınan Assange, 2019’da gözaltına alınarak Belmarsh Hapishanesi’ne konuldu. ABD, Assange’ın iadesini talep etmiş ve İngiltere, Assange'ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı güvencesini istemişti. Assange, casusluk yasasını ihlal suçlamasını kabul ederek Avustralya’ya dönme izni almıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa