BM Genel Sekreteri: "Mide bulandırıcı"

BM Genel Sekreteri Guterres , "artık mide bulandırıcı hal alan ve Orta Doğu halkını uçuruma iten gerginlik artışına dur deme zamanı" dedi.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
02 Ekim 2024 20:07
GÜNCELLEME
02 Ekim 2024 20:22
BM Genel Sekreteri: ''Mide bulandırıcı''
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Orta Doğu’daki gerilimin endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek, “Orta Doğu'nun çeşitli bölgelerinde yükselen alevler hızla cehenneme dönüşüyor" dedi. 

Guterres, bölgedeki artan şiddetin “mide bulandırıcı” hale geldiğini ve bu gerginlik sarmalının bölge halklarını felakete sürüklediğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, Orta Doğu'daki krizleri tartışmak üzere acil toplandı. Birçok ülkenin temsilcisi, İsrail'in bölgedeki politikalarına sert eleştiriler yöneltti. İsrail'in "istenmeyen adam" ilan ettiği Guterres ise konuşmasına, Orta Doğu'daki durumun hızla kötüye gittiğini vurgulayarak başladı.

İsrail’in "istenmeyen adam" kararına cevap vermedi

İsrail’in kendisini "istenmeyen adam" ilan etmesine ilişkin bir açıklama yapmayan Guterres, özellikle Lübnan’daki gelişmelere dikkat çekti. BM Güvenlik Konseyi'ne daha önce yaptığı bilgilendirmede, bölgede süregelen gerginliğin dramatik bir şekilde arttığını söyleyen Guterres, BM'nin 1701 sayılı kararının etkinliğini yitirdiğine işaret etti.

İsrail Lübnan’daki ateşkesi reddetti

İsrail’in Lübnan'daki hava saldırılarının devam ettiğini hatırlatan Guterres, ABD ve Fransa'nın ateşkes teklifinin İsrail tarafından reddedildiğini belirtti. İ

srail’in güney Lübnan’da kısıtlı kara operasyonları başlattığını dile getiren BM Genel Sekreteri, bu süreçte 1700 kişinin hayatını kaybettiğini, 346 bin kişinin ise yerinden edildiğini bildirdi. 

Lübnan’daki durumun daha da kötüleşmemesi için kapsamlı bir savaşın engellenmesi gerektiğine dikkat çeken Guterres, aksi takdirde bölge halkının ağır bedeller ödemeye devam edeceğini vurguladı.

Gazze’de ateşkes çağrısı

Guterres ayrıca Gazze'deki yıkımın da endişe verici olduğunu belirterek, ateşkesin sağlanması gerektiğini yineledi. Esirlerin serbest bırakılması ve iki devletli çözüm için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirten BM Genel Sekreteri, çatışmaların daha fazla büyümeden sonlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Guterres: "Mide bulandırıcı bir hal aldı"

Konuşmasının devamında Guterres, Orta Doğu'da yükselen tansiyonun artık dayanılmaz bir boyuta ulaştığını ve çatışmaların "mide bulandırıcı" hale geldiğini belirterek, "Her bir gerginlik bir diğerini tetikliyor ve bölgeyi geri dönülemez bir uçuruma sürüklüyor" ifadelerini kullandı. Uluslararası toplumu zamanın daraldığı konusunda uyaran Guterres, acil önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.

İsrail'den Guterres’e yaptırım 

Geçtiğimiz günlerde İsrail hükümeti, Guterres’i "istenmeyen adam" ilan ederek ülkeye girişini yasaklamıştı. Bu karar, BM Genel Sekreteri'nin İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını doğrudan kınamamasına dayanıyordu. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Guterres’i İsrail karşıtı olmakla suçlayarak, "İran'ın saldırısını kınamayan hiç kimse İsrail topraklarına ayak basmayı hak etmiyor" açıklamasında bulunmuştu.

İspanya’dan Guterres’e Destek

İsrail’in bu kararı uluslararası tepkilere yol açtı. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, BM Genel Sekreteri Guterres’e destek verdiğini açıkladı. Albares, "Guterres, barışın dostudur ve bu yasak tamamen haksızdır" diyerek, BM Genel Sekreteri'nin yanında olduklarını belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa