Rusya: "Orta Doğu'da trajedinin sebebi ABD'nin başarısız politikaları"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ortadoğu'da yaşanan trajediden ABD'yi sorumlu tuttu.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
02 Ekim 2024 20:50
GÜNCELLEME
02 Ekim 2024 21:37
Rusya: ''Orta Doğu'da trajedinin sebebi ABD'nin başarısız politikaları''
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, düzenlediği basın toplantısında, Orta Doğu’daki krizin arkasındaki ana sebebin ABD'nin başarısız politikaları olduğunu belirtti.

Özellikle, ABD’nin veto hakkını kullanarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin çalışmalarını engellediğini belirten Zaharova, ABD'nin İsrail'e silah, mühimmat ve istihbarat desteği sağlamasının bir sır olmadığını ifade etti.

Zaharova, uzun süredir devam eden Arap-İsrail çatışmasının bölgesel bir savaşa dönüştüğünü, bu süreçte binlerce Filistinlinin yanı sıra Lübnanlılar, Yemenliler ve Suriyelilerin de hayatını kaybettiğini vurguladı. 

Bu şiddetin, modern tarihte eşi benzeri görülmemiş insani mağduriyetlere neden olduğunu belirten Zaharova, Gazze'deki sivil kayıpların, Ukrayna’daki çatışma mağdurlarını katbekat aştığını kaydetti.

Bölgedeki çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini savunan Zaharova, derhal bir ateşkesin ilan edilmesi, insani yardımların ulaştırılması ve barış sürecinin yeniden başlatılması için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Ancak bu sürecin, ABD ve İsrail tarafından engellendiğini ifade etti.

Rusya'nın, Orta Doğu'da kalıcı barış ve güvenliği sağlama konusundaki kararlılığını sürdüreceğini belirten Zaharova, bağımsız bir Filistin devleti kurulması gerektiğini vurguladı.

Zaharova, bu çözümün, iki devletli bir model üzerinden, İsrail ile barış ve güvenlik içinde bir arada var olabileceği bir yapı üzerinde şekillenmesi gerektiğini dile getirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa