AB'den Guterres'e tam destek: Borrell, İsrail'in kararını kınadı

AB, İsrail'in "istenmeyen kişi" ilan ettiği BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e desteğini açıkladı.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
03 Ekim 2024 00:08
GÜNCELLEME
03 Ekim 2024 00:08
AB'den Guterres'e tam destek: Borrell, İsrail'in kararını kınadı
CS
Canan Salman Muhabir

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i "istenmeyen kişi" ilan ederek ülkeye girişini yasaklamasına sert bir tepki gösterdi. 

Borrell, AB'nin Guterres'e olan desteğini vurgularken, bu kararı "haksız bir saldırı" olarak nitelendirdi.

AB'den sert tepki ve destek mesajı

Borrell, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "BM insani yardım çalışanlarının kabul edilemez şekilde hayatlarını kaybetmesi ve Guterres'e yönelik haksız saldırılar, derin bir üzüntüyle karşılanmalı ve kınanmalıdır." dedi. AB Yüksek temsilcisi,  Guterres'in Orta Doğu'daki çatışmalar başta olmak üzere birçok bölgede barış için yürüttüğü çabaları desteklediklerini belirtti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de benzer bir açıklama yaparak, "BM'nin barış çabalarını tam anlamıyla destekliyoruz ve Genel Sekreter Antonio Guterres'in yanındayız." ifadelerini kullandı.

İsrail, Guterres'i "İstenmeyen Kişi" İian etmişti

İsrail hükümeti, BM Genel Sekreteri Guterres'in Orta Doğu'daki gerilimi azaltma yönündeki çağrılarının ardından Guterres'i "istenmeyen kişi" ilan ederek ülkeye girişini yasakladığını açıklamıştı. Bu kararın arka planında, Guterres'in İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarını doğrudan kınamaması iddiası yer alıyordu.

İran'ın füze saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada, Guterres "Orta Doğu'daki çatışmaların genişletilmesine karşı olduğunu" belirtmiş ve bölgedeki tüm taraflara "acil ateşkes" çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa