Kızılelma için 2026'ya işaret edildi: 10'un üzerinde üretim olacak

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olan Kızılelma ile ilgili 2026 yılında 10'dan fazla üretim hedeflendiği müjdesi verildi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
03 Ekim 2024 10:21
GÜNCELLEME
03 Ekim 2024 11:53
Kızılelma için 2026'ya işaret edildi: 10'un üzerinde üretim olacak
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Türkiye'nin savunma sanayiinde kaydettiği ilerleme, son yıllarda yerli üretim kapasitesini büyük ölçüde artırarak stratejik bir başarıya dönüştü. Özellikle savunma teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, Türkiye'nin bu alandaki dışa bağımlılığını önemli ölçüde azaltırken, bölgesel bir güç olarak konumunu da pekiştirdi. Yerli silah sistemleri, İHA'lar (insansız hava araçları) ve füze teknolojilerinde elde edilen başarılar, bu alandaki büyümenin en önemli göstergeleri oldu.

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, bu çerçevede Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olan Kızılelma ile ilgili birtakım kritik açıklamalarda bulundu. Ülke TV'de Mehmet Acet ve Hasan Öztürk'ün sorularını yanıtlayan Bayraktar, Kızılelma’nın sadece jet motorunun yurt dışından temin edildiğini ancak bu alandaki dışa bağımlılığın birkaç yıl içinde sona ereceğini belirtti.

"2026 yılında 10'un üzerinde üretim hedefimiz var"

Bayraktar, Kızılelma'nın seri üretimine başlandığını belirterek bir araç üretildiğini ve 2026 yılında 10'un üzerinde yani daha yüksek bir üretim hedeflendiğini dile getirdi.

Kızılelma'nın tüm bileşenlerinin Türkiye'de yapıldığını ve yalnızca jet motorunun Ukrayna'dan alındığını aktaran Bayraktar, bu konuda Türkiye'nin birkaç sene daha yurt dışına bağımlı olacağını söyledi.

"Jet motoru konusundaki dışa bağımlılığımız bitecek"

Bayraktar, Ukrayna’dan alınan jet motorunun da yerli hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydederek Kızılelma'da 5-6 sene içinde birkaç tip motor kullanılacağını paylaştı.

İnsansız savaş uçaklarının operasyonel avantajlarına da değinen Bayraktar, bu teknolojinin sürekli eğitim gerektiren insanlı savaş araçlarına kıyasla büyük bir devrim niteliğinde olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa