CHP'li Bağcıoğlu, Oruç Reis'in Somali'ye gönderilmesine tepki gösterdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bağcıoğlu, MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin petrol arama çalışmaları için Somali'ye gönderilmesine tepki gösterdi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
03 Ekim 2024 11:09
GÜNCELLEME
03 Ekim 2024 11:37
CHP'li Bağcıoğlu, Oruç Reis'in Somali'ye gönderilmesine tepki gösterdi
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Türkiye'nin milli imkanlarla geliştirdiği MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali'ye gitmek üzere hazırlıklarını tamamlıyor ve geminin kısa süre içinde yola çıkması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Boğazı'ndan geçerek Somali'ye doğru hareket edecek olan gemiyi uğurlamak üzere düzenlenecek olan törene katılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da cumartesi günü düzenlenecek olan bu önemli törene katılım gösterecek.

Oruç Reis, Türkiye'nin denizcilik ve enerji alanında stratejik rol oynayan sismik araştırma gemilerinden biri olarak dikkat çekiyor. Somali’de gerçekleştirilecek doğal kaynak arama çalışmaları için bölgeye gidecek olan gemi, Türkiye'nin denizlerdeki enerji kaynakları araştırmalarındaki yerli ve milli duruşunu pekiştirmeyi amaçlıyor.

Tartışmalar başladı

Diğer yandan, bu gelişme bazı siyasi eleştirileri de beraberinde getiriyor. CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Genel Başkan Yardımcısı ve Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Yankı Bağcıoğlu, Oruç Reis'in Somali'ye gönderilmesi kararını eleştiren açıklamalarda bulundu. Bağcıoğlu, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamalarına tepki göstererek kritik bir dönemden geçildiğini ve Oruç Reis'in bölgede kalmaya devam etmesi gerektiğini pek çok kez söylediklerini hatırlattı.

"Askeri gemilerin uzak yerlere gönderilmesi stratejik bir hata"

Bölgede güvenlik risklerinin açık bir şekilde ortada olduğuna dikkat çeken Bağcıoğlu, Türk donanmasının muharip unsurlarının bir kısmının bölge dışına yollanmasını "stratejik bir hata" olarak değerlendirdi.

Bağcıoğlu, Türkiye'nin içinde yer aldığı kriz ve risk seviyesi dikkate alındığı zaman tüm muharip gemilerin hem kara hem deniz savunması için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak Türkiye ve bölge üzerinde etkili olabilecek bir kriz dönemi yaşandığını ve bu nedenle askeri gemi ve birliklerin uzak yerlere gönderilmesinin ciddi bir stratejik hata olacağını söyledi.

"Ulusal güvenliğimizi tehlikeye sokacak adımlardan uzak durulmalı"

Bölge dışı çalışmalar için daha uygun bir vaktin beklenmesinin doğru olacağını aktaran Bağcıoğlu, bölgede istikrar ve sükunet ortamı oluşmadan bu tarz hamlelerde bulunmak için acele edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Bağcıoğlu, hükümetin Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehlikeye sokacak adımlardan uzak durmasını ve kaynakları stratejik ve dikkatli bir biçimde kullanmasını önerdi.

"Kaynaklarımızı yerinde kullanmalıyız"

Bağcıoğlu, Yunanistan tarafından Türk karasularında yapılan ihlalleri ve İsrail'in tehdit olasılığını işaret ederek, söz konusu kaynakları yerinde kullanmanın kritik bir önem arz ettiğini belirtti. Somali'de gerçekleştirilen faaliyetlerin ertelenebilir olduğunu kaydeden Bağcıoğlu, anavatanın savunmasında ise herhangi bir zafiyete yer verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa