Eğirdir Gölü Eylem Planı devreye sokuldu

Eğirdir Gölü Eylem Planı çerçevesinde önce özel tasarlanan amfibi araçlarla ve teknelerle gölde temizlik başladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
03 Ekim 2024 11:33
GÜNCELLEME
03 Ekim 2024 12:12
Eğirdir Gölü Eylem Planı devreye sokuldu
AA
Kaynak AA

Kuraklık ve biyolojik kirliliğe karşı eylem planı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Eğirdir Gölü'ndeki su seviyesinin hızla düşmesi ve biyolojik kirliliğin artması üzerine harekete geçti. Kuraklık, alg patlaması ve göldeki diğer çevresel tehditlerle mücadele amacıyla hazırlanan 9 maddelik eylem planı yürürlüğe alındı.

Çeşitli kurumlar iş birliği yapıyor

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Isparta Valiliği, Eğirdir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, TÜBİTAK ve üniversitelerin desteğiyle bir komisyon kuruldu. Bilim insanları ve kamu kuruluşlarının iş birliğiyle, göldeki sucul bitkilerin ve dipte biriken sedimentin temizlenmesi için çalışmalar başladı.

Fizibilite raporları hazırlandı

Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden bilim insanları, gölün ekosistemine dair kapsamlı bir değerlendirme raporu hazırladı. Bu rapora göre, göl tabanındaki dip çamuru temizliği de dahil olmak üzere, gölü rehabilite etmek için birçok adım atılacak.

Özel araçlar ve dalgıçlarla temizlik çalışmaları başladı

Çalışmalar kapsamında göl yüzeyindeki algler ve ölü sucul bitkiler temizleniyor. Gemi İnşa Sanayi A.Ş. tarafından geliştirilen amfibi sulak alan araçları ve özel dalgıç ekipleri bu temizlik çalışmalarını yürütüyor. Ayrıca, gölü besleyen dere ağızlarında biriken rüsubatlar da DSİ ekipleri tarafından temizleniyor.

Dip çamuru temizliği yolda

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, göl tabanında yapılacak dip çamuru temizliğinin ön çalışmalarının sürdüğünü belirtti. "Bilimsel veriler doğrultusunda çamur temizliği başlayacak. Akademisyenlerimiz gölden alınan örnekleri analiz ederek çamurun nasıl bertaraf edileceğini belirleyecek" dedi.

Eğirdir'in korunması için yoğun çaba

Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Eğirdir Gölü'nün içme suyu kaynağı olmasının yanı sıra tarımsal sulama, turizm ve balıkçılık açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Çelen, iklim değişikliği ve insan faaliyetleri nedeniyle göldeki su seviyesinin hızla azaldığını, bu nedenle biyolojik kirlilik ve kötü koku gibi sorunların arttığını belirtti. "Bakanlığımız ve yerel yönetimlerin iş birliğiyle başlatılan çalışmalar sayesinde Eğirdir Gölü'nü gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa