Deprem öncesi vatandaşlar EDİS ile uyarılacak

Deprem kuşağında olan Türkiye, geliştirilen EDİS sayesinde afetin önüne geçecek. Yeni uygulama kısa süre içerisinde hizmette olacak.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
03 Ekim 2024 11:40
GÜNCELLEME
03 Ekim 2024 12:48
Deprem öncesi vatandaşlar EDİS ile uyarılacak
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Türkiye, deprem riski yüksek bir ülke olduğu için, ulusal bir deprem erken uyarı sistemi olan EDİS'i bireysel kullanıma açmaya hazırlanıyor. 

Bu sistem, cep telefonları ve bilgisayarlar üzerinden, fay hattındaki ilk kırılma anında depremi haber verecek. EDİS (Erken Deprem İzleme ve Uyarı Sistemi), hassas sensörler sayesinde deprem dalgalarını algılayarak depremin yeri, büyüklüğü ve derinliği gibi önemli bilgileri anında belirleyecek ve vatandaşları uyaracak.

Sistem, kişinin depreme olan uzaklığına göre farklı sürelerde uyarı verebiliyor. 30 kilometre uzaklıktaki bir kişi 10 saniye öncesinden uyarılabilecek,300 kilometre uzaklıktaki bir kişiye ise 100 saniye kadar erken bir uyarı gönderilebilecek.

Bu uyarılar, deprem öncesinde hazırlık yapma imkânı sağlayarak insanların korunmasına katkıda bulunacak. Ayrıca, depremin ardından oluşabilecek artçı şoklar hakkında da bilgi verecek olan EDİS, kazaların önlenmesi ve can kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla kritik bir rol oynayacak.

Sistem, Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından test edilmekte ve Kasım 2024 itibarıyla pilot uygulamalara geçilmesi planlanıyor. 

Tamamen ücretsiz olacak bu sistemin 2025 yılında geniş çapta kullanılmaya başlanması hedefleniyor. Benzer sistemler İtalya, Meksika ve Japonya gibi diğer deprem ülkelerinde de mevcut.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa