Everest Dağı hakkında dikkat çeken tespit: Her yıl uzuyor!

Everest Dağı'nın her sene yaklaşık 2 milimetre kadar uzuyor olabileceği ifade edildi. İşte konu ile ilgili araştırmanın detayları...

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
03 Ekim 2024 14:34
GÜNCELLEME
03 Ekim 2024 15:27
Everest Dağı hakkında dikkat çeken tespit: Her yıl uzuyor!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

Bilim dünyasında her geçen gün yeni tespitler ortaya konuyor. Bu kez tespitin konusu Everest Dağı oldu. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Everest Dağı'nın her sene neredeyse 2 milimetre kadar uzuyor olabileceğini ortaya koydu. 

İngiltere'deki UCL (University College London) araştırmacıları tarafından yürütülen bu çalışma; dağın yakınlarındaki nehirlerin neden olduğu erozyonun, Everest'in yüksekliğini etkilediğini öne sürüyor.

EurekAlert sitesinde yayımlanan habere göre; araştırmacılar, Himalayalar'daki nehirlerin uzun yıllar boyunca geçirdiği evrimi inceleyerek bu durumu aydınlatmayı amaçladı.

Araştırmada, yaklaşık 89.000 yıl önce Arun Nehri'nin Kosi Nehri ile birleşmesi sonucu bölgede erozyonun hızlandığı tespit edildi. Bu birleşme, büyük miktarda kaya ve toprağın aşındığına işaret ediyor.

Araştırmacılar, bu aşındırmanın ardından yer kabuğunun altındaki basıncın arttığını ve bu basıncın Everest Dağı'nın yükselmesine neden olduğunu belirttiler.

"Everest Dağı toplam 15-20 metre yükseldi"

Yapılan bazı hesaplamalara göre; Everest Dağı'nın, erozyonun etkisi sonucunda son 89.000 yıl içerisinde 15 ila 50 metre arasında yükseldiği ve bu yükselmenin senede yaklaşık 2 milimetre hızla devam edebileceği belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Şu Han, Everest Dağı'nın yüksekliğindeki bu değişimin, Dünya'nın yüzeyindeki dinamik süreçlere dikkat çektiğini vurguladı. Han, konuya dair açıklamasında şunları da söyledi:

Bu araştırma, bilim dünyasında büyük ilgi uyandıran "Nature Geoscience" dergisinde okuyucular ile paylaşıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa