ABD'den Uygurları 'zorla' çalıştıran 2 Çinli şirkete daha yaptırım

ABD, "Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası" kapsamında Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki iki şirkete daha yaptırım uygulayacağını duyurdu.

CS
Canan Salman Muhabir
YAYINLAMA
03 Ekim 2024 19:42
GÜNCELLEME
03 Ekim 2024 20:28
ABD'den Uygurları 'zorla' çalıştıran 2 Çinli şirkete daha yaptırım
CS
Canan Salman Muhabir

ABD, "Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası" kapsamında Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde faaliyet gösteren iki şirkete daha yaptırım uygulayacağını duyurdu.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çinli çelik devi Baowu Grup’a bağlı olan Sincan Bayi Demir ve Çelik Şirketi ile yapay tatlandırıcı üreten Çangcou Guanghui Gıda Katkı Maddeleri Şirketi'nin, bu yasa çerçevesinde hazırlanan "varlık listesine" alındığı bildirildi.

Bu yaptırım kararı, ABD'li şirketlerin bu iki Çin firmasından herhangi bir ithalat yapmasını yasaklıyor.

Üretim süreçlerinde zorla çalıştırma şüphesi olduğu gerekçesiyle alınan bu kararla, ABD ilk kez çelik ve gıda katkı maddeleri sektörlerindeki şirketlere zorla çalıştırma gerekçesiyle yaptırım uygulamış oldu.

ABD’den tedarik zincirlerinde temizlik hamlesi

İç Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Robert Silvers, yaptırım kararının ABD'nin tedarik zincirlerini zorla çalıştırma uygulamalarından temizleme kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Silvers, yaptığı açıklamada "Hiçbir sektör muaf tutulmayacak. Her iş kolunda sömürü ve istismardan kar sağlayan şirketleri tespit etmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullanarak, ABD’nin bu alandaki tavrının net olduğunu vurguladı.

"Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası" nedir?

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Türk ve Müslüman azınlıklara yönelik insan hakları ihlalleri uzun süredir uluslararası kamuoyunun gündeminde yer alıyor. Devlet eliyle uygulandığı iddia edilen zorla çalıştırma programları, özellikle Uygur Türklerini hedef alıyor. ABD Kongresi, bu duruma karşı 2021 yılında "Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası"nı yürürlüğe soktu. Bu yasa çerçevesinde, Sincan’dan yapılan tüm ürün ithalatı "zorla çalıştırma yoluyla elde edildiği" kabul edilerek, aksi ispat edilene dek yasaklanıyor.

Yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana 75 şirket, zorla çalıştırma yoluyla üretilen ürünlerin tedarik zincirinde yer aldığı gerekçesiyle yaptırım listesine alındı. ABD’nin attığı bu adım, zorla çalıştırma konusundaki küresel farkındalığı artırma ve bu tür uygulamalara karşı daha sert önlemler alınmasını sağlama hedefini taşıyor.

Bu son yaptırım kararlarıyla, ABD’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlalleriyle mücadelede attığı adımların derinleştiği ve uluslararası arenada Çin’e yönelik baskıların arttığı bir döneme girildiği gözlemleniyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa